nierownosci
zadanie: korzystajac z zasady indukcji matematycznej wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej n≥3 prawdziwa
jest nierownosc 2n≥2n+1.
1o spr. dla n=3
L=23=8; P=2*3+1=6+1=7; L>P
2o zal. ind. dla n=k:
2k≥2k+1
teza ind. dla n=k+1:
2k+1≥2(k+1)+1
dowod:
no wlasnie nie umiem zrobic dowodu
prosilbym o dokladne wytlumaczenie krok po kroku i dlaczego
18 cze 23:23
kulfon: to nie tak:
Założenie jest, że: dla n=k mamy:
2k≥2k+1 − to jest prawdą ( Z ZAŁOŻENIA)
teraz dla kazdej liczby k+1 ≥ n mamy:
2k+1 ≥ 2(k+1)+1
2k * 2 ≥ 2k + 2 + 1
2k ≥ 2k + 1
Z założenia wiem, że 2k≥2k+1 jest prawdziwe, więc 2n≥2n+1 jest prawdziwe dla każdego n ≥ 3
18 cze 23:33
kulfon: Dobrze robiłeś, trzeba bylo rozpisać się z tamtym jakoś dalej a rozwiązanie być moze samo
wpadłoby Ci do głowy ; )
18 cze 23:34
asdf: 2
k ≥2k+1
2
k+1 ≥2(k+1) + 1
2*2
k ≥ 2k + 3
| | 1 | |
2k+3 ≤ 4k + 2 (dla k ≥ |
| ) |
| | 2 | |
2*2
k ≤ 2(2k+1)
koniec
19 cze 00:40
asdf: znak mi sie na koncu pomylil, ≥ ← tak mialo byc
19 cze 00:40
zadanie: dziekuje
19 cze 10:01