Oblicz ile potrzeba płytek ( proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania )
minimini: Basen ma kształt prostopadłościanu. Dno tego basenu ma wymiary 7m X 300cm a jego głębokość
wynosi 120cm. Dno i ściany basenu chcemy wyłożyć kwadratowymi płytkami o boku 20cm. Ile
potrzeba takich płytek ?
18 cze 22:02
dero2005:
powierzchnia dna
700cm*300cm = 210000 cm
2
pow boków
2(700*120 + 300*120) = 240000 cm
2
razem
210 000 + 240 000 = 450 000 cm
2
powierzchnia płytki
20 cm* 20 cm = 400 cm
2
ilość płytek
19 cze 07:37
5-latek: I to jest konkretny przyklad zadania dla tych co mowia ze im matematyka jest nie potrzebna w
zyciu
19 cze 08:52