Wyresik :/ który to jest ten poprawy wzór ? i dlaczego ?
Kinia:

Jaki jest wzór do tego wykresu ? i dlaczego
a) −2(x+2)(x−1)(x−3)
b) 2(x+2)(x−1)(x−3)
c) −1/2(x+2)(x−1)(x−3)
d) 1/2(x+2)(x−1)(x−3)
18 cze 20:52
Nienor: A on jest wyskalowany

Tak czy siak ma minus na początku.
18 cze 20:56
Kinia: No mniej wiecej przechodzi przez odpowiednie miejsca zerowe − ale teraz pytanie czy to ma być
−1/2 czy −2 ?
18 cze 20:58
moja: może lepiej wstaw jakieś zdjęcie tego wykresu
18 cze 20:59
Kinia: Za dużo roboty, przechodzi przez miejsca zerowe wiecie sami jakie m1=−2 m2=1 m3=3
18 cze 21:01
Nienor: To ma postać:
W(x)=a(x+2)(x−1)(x−3) wybierz sobie jakiś inny, ładnie widoczny punkt i policz a.
18 cze 21:11
Mateusz: Napisane jest ze jest to pełen wykres czy fragment? bo jak fragment to tak naprawde nie wiadomo
jak on dalej przebiega i wzor moze byc inny wprawdzie to szczegoł na poziomie LO.
18 cze 21:19
Nienor: Mateusz ciężko trochę bybyło to rozwiązać inaczej. Ale chyba jak są podane miejsca zerowe,
jest powiedziane, że to wielomian, to już żadnych dziwnych rzeczy robić ten wykres nie może.
Czyżby wielomiany były jakoś rozbrykane
18 cze 21:30
Mateusz: Nie no tak jak mowiłem w LO to w sumie nie ma znaczenia czepiam sie
18 cze 21:34
Kinia: no tak mam na kartce wiec to jest pełny wykres ... te linie lecą w ∞ ... wiec która odp jest
poprawna ?
18 cze 21:47
Nienor: Bez autentycznego wykresu nijak nie mogę tego zrobić, a jak ty masz to rozwiązać pisąłam
wcześniej.
18 cze 21:49
PW: Decydować będzie wartość dla x=0. Jest ujemna, a więc trzeba rozstrzygnąć − odpowiedź a), czy
c)
W odpowiedzi a) byłoby f(0)=−12, a więc jestem za c).
19 cze 00:39