Pilne :) !
Kajaa : napisz równanie okręgu:
a)o środku w punkcie S=(−4,−1) i promieniu równym pierwiastek z 2
b)o środku w punkcie S=(−1,2) i przechodzącego przez punkt A=(3,4)
c)o środku S=(3,2) i przechodzącego przez początek układu
współrzędnych
d) o średnicy,której końcami są punkty A=(−8,3) i B=(2,5)
18 cze 22:50
18 cze 22:56
5-latek: Witam serdecznie Krystek
18 cze 23:00
krystek: Witam, odwzajemniam.
18 cze 23:23
Janek191:
a) S = ( − 4; − 1) r =
√2
Wstawiasz do wzoru:
( x − a)
2 + ( y − b)
2 = r
2
======================
Odp.
( x + 4)
2 + ( y + 1)
2 = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
S = ( − 1; 2) A = ( 3 ; 4)
Mamy
r
2 = I SA I
2 = ( 3 − (−1))
2 + ( 4 − 2)
2 = 4
2 + 2
2 = 20
Odp.
( x + 1)
2 + ( y − 2)
2 = 20
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
S = ( 3; 2) O = ( 0; 0)
Mamy
r
2 = I SO I
2 = ( 0 − 3)
2 + ( 0 − 2)
2 = 9 + 4 = 13
Odp.
( x − 3)
2 + ( y − 2)
2 = 13
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d)
A = ( − 8; 3) B = ( 2; 5)
I AB I = 2 *r
I AB I =
√ 2 − (−8))2 + (5 − 3)2 =
√ 102 + 22 =
√104 = 2
√26
więc
2 r = 2
√26
r =
√26
r
2 = 26
−−−−−
S − środek odcinka AB
| | − 8 + 2 | | 3 + 5 | |
xs = |
| = − 3 ys = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
S = ( x
2; y
s) = ( − 3 ; 4)
−−−−−−−−−−−−−−−
Odp. ( x + 3)
2 + ( y − 4)
2 = 26
=========================
19 cze 09:26
5-latek:
19 cze 15:03