18 cze 23:44
Vizer:
| 1 | | 2x | |
| ∫ |
| dx = |
| 2 | | x2 − 5x + 4 | |
| | 1 | | 2x − 5 | | 1 | | 5 | |
= |
| ∫ |
| dx + |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | x2 − 5x + 4 | | 2 | | x2 − 5x + 4 | |
Dalej sobie chyba poradzisz?
18 cze 23:58
PW: Rozłożyć ułamek
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| x2−5x+4 | | (x−1)(x−4) | | 3 | | x−4 | | x−1 | |
19 cze 00:02
PW: A ja myślałem, że w liczniku jest dx z zamienioną kolejnością zapisu.
19 cze 00:05
Vizer: A fakt! To mógł pomyłkowo zapisany 'dx', ja zinterpretowałem to jako niedopisany 'xdx'.
19 cze 00:05
PW: Poczekamy na autora wpisu
19 cze 00:10
Vizer: Tak czy inaczej, ma wskazówki do dwóch wersji
19 cze 00:12
max: Vizer tak właśnie tam w liczniku powinno być xdx , to teraz muszę obliczyć deltę i znaleźć AiB
tak ?
19 cze 09:41
Bogdan:
Pomogę:
| x | | x | | | | | |
| = |
| = |
| + |
| |
| x2 − 5x + 4 | | (x − 1)(x − 4) | | x − 1 | | x − 4 | |
*******************************************************************
| x | | A | | B | |
| = |
| + |
| /*(x − 1)(x − 4) |
| (x − 1)(x − 4) | | x − 1 | | x − 4 | |
x = A(x − 4) + B(x − 1)
| | 4 | |
dla x = 4: 4 = 3B ⇒ B = |
| |
| | 3 | |
| | −1 | |
dla x = 1: 1 = −3A ⇒ A = |
| |
| | 3 | |
19 cze 11:03
Vizer:
W moim rozwiązaniu rozbiłem na dwie całki, tak że pierwsza oblicza się ze wzoru :
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
A drugą przekształcając tak by zastosować wzór :
Jest to wydaje mi się szybsze niż rozkład na ułamki proste, ale tak też można
19 cze 11:07
max: Bogdan a skąd się wzięło − 13 i 43
19 cze 14:36
Bogdan:
Wyraźnie
max podałem, powtarzam więc.
x = A(x − 4) + B(x − 1), mam nadzieję, że do tego miejsca nie masz wątpliwości;
Dobieram liczby takie, by wyrażenia w nawiasach przyjmowały wartość zero, a więc w tym
przykładzie biorę:
| | 4 | |
x = 4: 4 = A(4 − 4) + B(4 − 1) ⇒ 4 = 3B /:3 ⇒ B = |
| |
| | 3 | |
oraz
| | −1 | |
x = 1: 1 = A(1 − 4) + B(1 − 1) ⇒ 1 = −3A /:3 ⇒ A = |
| |
| | 3 | |
19 cze 15:29