plissssss.
Kajaa : Wyznacz punkty wspólne okręgu o równaniu x²+6x+y²=16 z osiami układu współrzędnych.
18 cze 22:29
bezendu:

(x+3)
2−9+y
2=16
(x+3)
2+y
2=25 r=5
S=(−3,0)
18 cze 22:36
pigor: ...,
z Ox: y=0 ⇒ x
2+6x=16 ⇔ x
2+6x+9= 25 ⇔ (x+3)
2=25 ⇔ |x+3|=5 ⇔
⇔ x=−3−5 lub x=−3+5 ⇒
(−8,0) lub
(2, 0) − punkty z
osią Ox ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z Oy: x=0 ⇒ y
2=16 ⇒ |y|=4 ⇒
(0,−4) lub
(0,4) − punkty z
osia Oy. ...
18 cze 22:37
use: podstaw za x liczbe 0 czyli x=0 otrzymasz punkty przeciecia z osią Y
natomiast podstaw za y liczbe 0 czyli y=0 a otrzymasz punkty przeciecia z osią x
18 cze 22:38
18 cze 22:46