Ciągi pomocy
Adam, pomocy: 1)Określ dziedzinę i wykonaj działania W(x)+G(x), W(x)*G(x), gdzie:
W(x)=10/3x,
G(x)=2x−5/6x
2
2)Dany jest ciąg an=5n−8. Oblicz dziewiąty wyraz tego ciągu oraz zbadaj jego monotoniczność.
Z trzema zadaniami sobie poradziłem ale z tymi dwoma nie

a dostałem je dziś a są na jutro

. Proszę o pomoc i wytłumaczenie.
18 cze 19:02
use: masakra ludzie z wami masakra ;
masz wykonać W(x)+G(x),oraz W(x)*G(x)
na początek zawsze ustalasz dziedzine czyli wykluczasz sytuacje w której dana funkcja jest
nieokreslona mówiąc prosciej odpadają wszystkie te liczby ktore podstawione za x spowodują
niedozwolone działąnie którego nie jesteśmy w stanie wykonać a jakie to działania

np nie
można wyciągać pierwiastków stopnia parzystego z liczb ujemnych albo np nie można dzielić
przez zero
w tym przypadku musimy zablokować dzielenie przez zero czyli odrzucic te liczby ktore po
podstawieniu za x takie cos nam zrobia a wiec gołym okiem widać ze x≠0 czyli x musi byc rozne
od 0
wiec D=R\{0}
a dodajesz normalnie jak każdy jeden ułamek w szkole podstawowej czyli najpierw do wspolnego
mianownika i potem sumujemy ;
| | 10 | | 2x−5 | | 10*2x | | 2x−5 | | 20x | | 2x−5 | |
W(x)+G(x)= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 3x | | 6x2 | | 3x*2x | | 6x2 | | 6x2 | | 6x2 | |
teraz juz mozesz to dodac
i jeszcze na marginesie jezeli tego nie wiesz x traktujemy na takich zasadach jak liczbe i jak
masz pomnozyc x*x to to jest x
2 a jak 10 *x to to jest 10x
w sytuacji 2x*5x
2 mnozymy liczbe razy liczbe a x razy x i mamy 10x
3
18 cze 19:35
Adam, pomocy: To
a W(x)*G(x) mam wykonać w ten sposób
| | 10 | | 2x−5 | | 10*(2x−5 | | 20x−50 | |
W(x)*G(x)= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 3x | | 6x2 | | 3x*6x2 | | 18x3 | |
a to Drugie mógłbyś mi wytłumaczyć
18 cze 19:49
Adam, pomocy: W Tablicach matematycznych jest że a
n=a
1+(n−1)r no ale jak ja mam to ogarnąć z tym wzorem
18 cze 19:53
5-latek: Dany jest ciag an=5n−8 i masz obliczyc ile = wyraz dziewiaty
wiec a9=5*9−8= policz −−−−−czyli za n wstawiaz 9
Zbadac monotonicznosc ciagu . CO to zanczy ? tyle ze musimy okreslic czy ten ciag jest rosnacy
,czy malejacy czy staly
czyli czy an+1−an>0 czy <0 czy =0
Wiec zeby policzyc wyraz an+1 w miejsce n w wyrazie an wstawiasz n+1 i dostaniemy
an+1=5(n+1)−8= policz i teraz an+1−an = policz i zbadaj znak wiedzac ze nnalezy do
liczb naturalnych .
18 cze 20:02
Adam, pomocy: a9=5*9−8=45−8=37
an+1=5(n+1)−8= 5n+5−8=5n−3
teraz mam an+1=5n−3
an+1−an=(5n−3)−(5n−8)=5n−3−5n+8=5
to an+1−an>0 czyli jest rosnący ?
18 cze 20:13
bezendu: 5>0 więc jest rosnący
18 cze 20:18
Adam, pomocy: Dzięki

jesteście za....ść
18 cze 20:18
5-latek: | | an+1 | |
Albo mozna tez zbadac jaki bedzie iloraz |
| metade wybierasz sobie patrzac co CI |
| | a−n | |
sie bedzie lepiej liczyc
18 cze 20:34
Mila:
Monotoniczność ciągu:
an=5n−8
funkcja:
f(n)=5n−8 − funkcja liniowa rosnąca dla n∊R⇒
an=5n−8 ciąg rosnący jako funkcja n∊N+
18 cze 22:53
5-latek: Tak masz racje MIlu.
I jeszce zeby zauwazyl to ze jesli wzor ciagu przypomina wzor funkcji liniowej to mozna
podejrzewac ze to bedzie jeszcze ciag arytmetyczny.Ten akuratnie o a1=−3 i r=5 .
19 cze 09:05