Zadanie
zegarkowa: Zadanie z pola kola i wycinka kołowego
W wycinek koła wyznaczony przez kąt 90 stop. wpisano koło o polu 4 pi, oblicz pole całego
wycinka.
Pomocy
18 cze 18:46
pigor: ..., niech
r,R=? − nieznane długości promienia r małego
koła − tego wpisanego w wycinek (ćwiartkę) dużego koła
o promieniu R odpowiednio, to
Pw=14πR2= ? − szukane pole, gdzie
z warunków zadania :
πr
2= 4π /:π i R= r+r
√2 ⇔ r
2= 4 i R= r(1+
√2) ⇒ r=2 i
R= 2(1+√2,
zatem
Pw= 14π*4(1+
√2)
2= π (1+2
√2+2)=
(2√2+3)π j
2= szukane pole. ..
18 cze 19:44
zegarkow: oo strasznie dziękuję
18 cze 19:46
zegarkow: a podobne zadanie tylko zamiast 90 stopni mamy 120 i pole wpisanego koła 9 pi ? proszę o pomoc
18 cze 20:07
pigor: wtedy r=3 , a P
w=
13 πR
2 =

i obliczenia analogiczne .
18 cze 22:29
mgiełka: a skąd znałeś wzór na R = ? bo właśnie robię ten drugi podpunkt i obliczenia jak twoje tylko że
wynik mi w ogóle nie wychodzi bo ma być 7 + 4√3 pi a w ogóle mi wychodzipi ( 9 + 6 √2 )
19 cze 20:21