funkcje kwadratowe
marcia96: ! 1. Sprowadz funkcje do postaci kanonicznej i iloczynowej f(x)=5x2−9x−2
2.Napisz równanie funkcji kwadratowej wiedzac, ze przyjmuje ona wartosc 5 dla argumentu 3, a
jednym z miejsc zerowych jest liczba 2.
3. Znajdz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)=x2+5x−1 w przedziale <2,4>
4. Jezeli jeden z bokow kwadratu zwiekszymy dwukrotnie, a drugi zmniejszymy o 1 cm, otrzymamy
prostokat o polu wiekszym od pola tego kwadratu o 8cm2. Oblicz długosc boku kwadratu.
18 cze 18:38
bezendu: Zrobię tylko 1 z powodu mojego lenistwa wakacyjnego

1) Δ=9
2−4*5*(−2)=121
√Δ=11
postać iloczynowa y=5(x+1)(x−10)
| | 9 | | 121 | |
postać kanoniczna y=5(x− |
| )2− |
| |
| | 10 | | 20 | |
18 cze 18:54
5-latek: ZAdanie nr 4
2a(a−1)=a2+8 wyliczz tego a pamietajac ze a>0
19 cze 09:41