równanie
Kamil: (n−5)(n−4)(n−3)(n−2)n = 20160
Wiem że n = 8 ale jak to matematycznie zapisać?
18 cze 15:44
b.: dla n≥5 funkcja po lewej jest rosnąca, więc w co najwyżej jednym punkcie przyjmuje zadaną
wartość. Stąd n=8 jest jedynym rozwiązaniem wśród n∊[5,∞). Jeśli n∊N, to wystarczy ręcznie
sprawdzić n=0,1,2,3,4.
18 cze 15:48
Kamil: Dzięki piękne, już rozumiem
18 cze 15:50
Janek191:
Powinno być :
( n −5)*( n − 4)*( n − 3)*( n − 2)*( n −1)*n = 20 160
20160 = 2*2*2*2*2*2*3*3*5*7 = 3*(2*2)*5*(2*3)*7*(2*2*2) = 3*4*5*6*7*8 =
=( 8 −5)*(8 −4)*(8 − 3)*(8 − 2)*(8−1)*8 ⇒ n = 8
18 cze 15:58
18 cze 22:39