.
lina: znowu calki potrójne...musze okreslic obszar dla krzywych z=x+y, z=0,xy=1,y=x,y=4x
18 cze 22:56
Vizer:

D
1: D
2: D
3: D
4
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
−1 ≤ x ≤ − |
| − |
| ≤ x ≤ 0 0 ≤ x ≤ |
| |
| ≤ x ≤ 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| ≤ y ≤ x 4x ≤ y ≤ x x ≤ y ≤ 4x x ≤ y ≤ |
| |
| x | | x | |
A jeśli masz policzyć np. objętość to wystarczy, że weźmiesz jeden z dwóch zestawów obszarów,
albo D
1 i D
2, albo D
3 I D
4, bo płaszczyzna przechodzi w układzie OXY jako y = −x (czerwone
zakreskowane), więc objętość będzie równa dla przedziałów −1 ≤ x ≤ 0 oraz 0≤ x ≤ 1, z tymże
dla pierwszego płaszczyzna będzie pod OXY, dla drugiego nad OXY, co będzie skutkowało różnicą
kolejności granic całkowania w całce trzeciej (po dz).
18 cze 23:33
lina: aha.. kurcze skomplikowane troche..
18 cze 23:52
Vizer:
Nie aż tak, niestety nie da się zapisać tego obszaru za jednym zamachem, więc licząc objętość,
powiedzmy że wybraliśmy zestaw dla przedziału 0 ≤ x ≤ 1, liczymy najpierw objętość dla obszaru
| | 1 | | 1 | |
0 ≤ x ≤ |
| , następnie |
| ≤ x ≤ 1, dodajemy te dwie objętości otrzymując już połowę |
| | 2 | | 2 | |
całości, więc mnożąc jeszcze razy 2 otrzymujemy objętość po całym obszarze (−1 ≤ x ≤ 1)
19 cze 00:04