dwuwymiarowa zmiennna losowa
domon: witam. mam problem z pewnym zadaniem. zupełnie nie wiem jak do niego podejść. i jeszcze takie :
dwuwymiarowa zmiennna losowa (x, y) ma rozkład parwdopodobienstwa okreslony nastepujaco P
(x=1, y=1)=0.2 , P(x=1, y=2)=0.3 , P(x=3, y=1)=0.4, P(x=3,y=2)=0.1 wyznacz proste regresji
zmiennej x wzgledem y oraz y wzgledem x dzieki raz jeszcze
18 cze 11:09
18 cze 13:21
aniabb:

E(X)=1•0,5+3•0,5 = 2
E(X
2)=1
2•0,5+3
2•0,5 = 5
V(X)=E(X
2)−E(X)
2 = 5−2
2=1
E(Y)=1•0,6+2•0,4 = 1,4
E(Y
2)=1
2•0,6+2
2•0,4 = 2,2
V(Y)=2,2−1,4
2=0,24
E(XY)=1•1•0,2+1•2•0,3+3•1•0,4+3•2•0,1=2,6
| | 2,6−2•1,4 | |
zatem ρ = |
| = −0,2/0,4899 = −3 |
| | √1•√0,24 | |
| | 1 | |
Prosta regresji X względem Y x=2−3• |
| (y−1,4) = 2−6,124y+8,57 = 10,57−6,124y |
| | √0,24 | |
x= 10,57−6,124y
| | √0,24 | |
Prosta regresji Y względem X y =1,4−3• |
| (x−2) = 1,4−1,4697x+2,9394 = 4,34−1,47x |
| | 1 | |
y=4,34−1,47x
18 cze 13:48
domon: bez podstaw na temat wzorów, nie wiedziałem, że to w sumie dość proste. dziękuję!
18 cze 23:30