matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 12.6.2012
Zadania
Odp.
1
Pit:
3x−4
2x+7
+
= 0 muszę to obliczyć
6x+1
4x−1
0
Jula122:
Niech pkt. A(1,1) i B(−1,
√
3
) tworzą odc. AB, gdzie: a) pkt. A zawiera się w kole x
2
+y
2
≤4
4
Jula122:
Dany jest romb o wierzchołkach A(−1,2), B(3:2), C(3,6). Metodą wektorową oblicz współrzędne wierz. D.
7
Rodney:
Trapi mnie pewne zadanie
A nawet dwa
1) Niech liczby rzeczywiste x,y spelniaja rownosc (x+5)
2
+(y−12)
2
=14
2
4
kiki:
Korzystając z def. wykazać , żę funkcja f(x)= (x+1)D(x) nie jest ciągła w p. x=
√
2
5
Anuss:
Oblicz log
a
b
4,jeżeli log
a
4=3 oraz log
b
4=8
2
buh:
dziedzina graficznie − wolfram
3
kaxil:
Napisz równanie symetralnej odcinka AB, gdy A(2;1) i B(4;3)
8
humanistka 456:
uzasadnij nierówność 1/log
3
4 + log
8
4
√
3
< 2.
1
kaxil:
W trapez równoramienny o kącie ostrym 30 stopni wpisano okrąg o promieniu r=2. Oblicz długość podstaw trapezu.
1
Ola.:
: zad.1 Naszkicuj wykres funkcji kwadratowej ,wiedząc że funkcja ta jest rosnaca w przedziale (−nieskończoności ; −2>, malejaca w przedziale <−2; +nieskończoności) zbiorem wartosci tej
1
Mumin:
Dwumian Newtona wyznacz wyraz zawierający x
9
w rozwinięciu dwumianu (x
2
+2/x)
27
17
picia:
13
edytka :):
oblicz wartość funkcji f(x) = |2
(
x−1) − 3| dla argumentu x= log
2
5 + log
2
5 * log
5
2. Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości większe od f (x) ?
10
Pati:
po czym poznac na jakich przedzialach funkcja jest rosnaca lub malejaca i wklesla lub wypukla?
x
2
np na przykladzie funkcji f(x)=
obliczajac pierwsza pochodną wychodzi
x+1
x
2
+2x
przyrownujac do 0 otrzymujemy x=0 i x=−2 wiec f
max
=−2 a f
min
=0 w
(x+1)
2
dodatku funkcja nie istnieje w −1. I po czym poznać na jakim przedziale jest rosnąca a na
1
Mumin:
√
6+2
√
5
−
√
6−2
√
5
1
Witający :
Zadanie jest dość proste, ale kompletnie zapomniałem jak je zrobić.
7
kiki:
oblicz granice funkcji... lim x−>0 tgx−sinx / sin
3
x
3
maciekkkk:
wyznacz liczbę rozwiązań równania | (3
x
+1 − 1) / 3
x
| = m w zależności od parametru m. proszę o pomoc.
4
KarQ:
Między liczby 3 i 8 wstawiono takie dwie liczby K i L, że liczby 3,K i L utworzą ciąg geometryczny, a K L i 18 utworzą ciąg arytmetyczny.
3
reks:
Rozwiąż nierówność: tgx<1
1
reks:
Rozwiąż nierówność: tgx<1
3
KarQ:
Punkty A=(−3;6) i B=(1;2) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD, a punkt S=(0;7) jest jego środkiem symetrii. Oblicz punkty C i D.
2
Paulinaxd:
Wierzchołki trójkąta ABC mają współrzędne: A(1,1)
5
V.Abel:
Oblicz najmniejszą wartość f(x)=log
√
2
2
(8x−x
2
)
4
troll:
Euro zaraz się zaczyna a niektórzy muszą robić zadania z matematyki ;[
1
piotr123:
Stosując odpowiednie przekształcenia wykresu funkcji f(x)=|x| naszkicuj wykres funkcji g i h oraz omów własności tych funkcji g=(x)=|x−3| h(x)=−|x|
2
Ola.:
zad.1 Naszkicuj wykres funkcji kwadratowej ,wiedząc że funkcja ta jest rosnaca w przedziale (−nieskończoności ; −2>, malejaca w przedziale <−2; +nieskończoności) zbiorem wartosci tej
1
Anonim:
Mógłbym ktoś mi przypomnieć jak się rysowało wykresy funkcji takie jak np.
16
Anuss:
Zad.1 Liczby log , log (x+2), log (x+6) są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
2
Kach.:
wyznacz zbiór wartości y=tgx+ctgx. Nie wiem, od czego zacząc
3
basster:
sinx ≤ 1/2
1
LadyG:
Witam, mam problem z uproszczeniem tego wyrażenia
2
madzia:
czy umie ktoś to zrobić? lim n→
∞
(
√
n
)/(
√
n+
√
n+
√
n
24
Ola:
mam problem z algebra prosze o rozwiązanie. 3(y−2)=4(y+5)
2
andrucik94:
1. Wyznacz długości wszystkich wysokości trójkąta o bokach 8, 5 i 5. 2. Oblicz długość wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną w trójkącie prostokątnym o
1
Malwaaa:
Dane są dwa kolejne wierzchołki równoległoboku ABCD: A(−2,−1) i B(6,3). Wiedząc że przekątne tego równoległoboku przecinają się w punkcie E (1,3). a) wyznacz współrzędne wierzchołków C, D
2
andrucik94:
Kto mógłby rozwiązać te zadania planimetriaemotka 1. Wyznacz długości wszystkich wysokości trójkąta o bokach 8, 5 i 5. 2. Oblicz długość wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną w
1
Darek:
Sprawdź tożsamość ctgα+sinα/1+cosα=1/sinα Pomożecie
7
Mateusz:
Prosze o wytłumacznie tego zadania,ja niewim nawet jak sie zanie zabrac.Oblicz pole powierzchni calkowitej sześcianu o objetosci V=12cm szesciennych.Dzieki
3
Laura:
ja już normalnie nie mogę, jestem kiepska z matmy prosze o pomoc
6
Darek:
Sprawdź tożsamość ctgα+sinα/1+cosα=1/sinα Byłbym naprawdę wdzięczny za małą pomoc ^^
2
Ania:
Czy mógłby ktoś pomóc mi z zadaniem z fizyki ?
16
zdunka:
nie mam pojęcia co robię nie tak, ale wynik nie chce wyjść
18
prawdopodobieństwo:
Czy moze ktoś pomóc z chemii
2
Braachu:
Witam mam problem ze skalami prosze o wytłumacznie mi tego zadania.W jakiej skali trójkat o bokach 18cm jest podobny do trójkata o bokach 10 cm.Z góry dzieki
4
Maja:
Bardzo proszę o pomoc w jednym zadaniu Sprawdź czy punkty są współliniowe z osią
7
Ola:
Mam jeszcze jedno zadanie Kamil wlał 5,7 litra wody do wiadra i 4,2 litra wody do miski. Ile wody musi przelac z wiadra do miski, aby w obu naczyniach bylo tyle samo wody ?
0
Malwaaa:
Dane są dwa kolejne wierzchołki równoległoboku ABCD: A(−2,−1) i B(6,3). Wiedząc że przekątne tego równoległoboku przecinają się w punkcie E (1,3).
4
natalia:
Pomożecie mi rozwiązać te nierówności? −3 + 5 x ≥ 2x
2
2
maturzysta:
Nie wiecie kiedy świadectwa maturalne się odbiera?
2
Ola:
Witam mam problem z rozwiazaniem tego zadania. jest to zadanie z algebry.klocki renatki były w dwoch pudełkach− żołtym i niebieskim. W
6
Daga:
Uzasadnij nierówność
1
+log
8
4
√
3
<2
log
3
4
3
Johny:
Skonstruuj trójkąt równoboczny o boku długości 2
√
3
0
Tomazi:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującej całki, głowię się nad nią od kilku godzin.... Z góry dziękuję za pomoc!
3
dp:
Wyznacz czwarty wierzchołek równoległoboku, wiedząc że punkty A = (−3,−4), B = (−4,−1) i C (−1,−2) są jego kolejnymi wierzchołkami
0
Ola.:
zad.1 Naszkicuj wykres funkcji kwadratowej ,wiedząc że funkcja ta jest rosnaca w przedziale (−nieskończoności ; −2>, malejaca w przedziale <−2; +nieskończoności) zbiorem wartosci tej
2
koko:
Jak narysować taki wykres funkcji: f(x)=log
3
(3x+3)
6
sveta:
Wyznacz pierwszy wyraz ciagu geometrycznego a1 wiedzac,ze g=3 ,a8=10935
1
Czarek:
Proszę o pomoc w następującym zadaniu zupełnie nie wiem jak do niego podejść z góry dziękuje każdemu kto chociaż na nie zerknie:
9
Karlix:
Jak na podstawie przedziału wyznaczyć wzór funkcji kwadratowej ?
1
Domhub:
1.Napisz w jak najkrótszy sposób 4a(a−3)−(a−2)
2
4
Mateusz :
Mam jeszcze jeden problem.Prosze o wytłumacznie mi jak rozwjacac to zadanie .Oblicz objetość ostrosłupaprawodłowego trójkatnegoo wysokosci 8 i krawedzi podstawy 3 .Prosze mi to
11
Mateusz :
Witam mógłby mi ktoś wytłumaczyc jak zrobic to zadanie. Zbiornik na wode ma kształt walca o wymiarach średnica 6m wysokość 4m.ile waży woda w zbiorniku jeśli jest napełniony do 2/5
2
adasb17:
Punkty K=(−8,−5), L=(4,0), M=(4,5) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku KLMN. Wiedząc że punkt S=(−2,0) jest punktem przecięcia się przekątnych, wyznacz:
9
Alicja:
prosze o pomoc! NIE WYKONUJAC DZIELENIA OBLICZ RESZTE Z DZIELENIA WIELOMIANU
8
adam:
napisz równanie okręgu o środku w punkcie s=(−2,5) i stycznej do osi ox
8
ewqa:
3
x
+
1
−1
1/ Wyznacz liczbę rozwiązań równania (to jest w wartości bezwzględnej) l
l=m w
3^^x
zależności od parametru m.
1
MAGDA000000000000000:
a) (x+5)(x
2
+x−20)(x
2
−5)=0 b) (2x
+
9x+9)(9x
+
1)=0
0
Alicja:
DANE SA WIELOMIANY W(x)=x
2
−5x+2 P(x)=ax+b G(x)=x
3
−2x
2
−13+6. Wyznacz a,b tak aby W(x)*P(x)=G(x)
7
monique:
a jeszcze jedno pytanie co do ciagu arytmetycznego ja wyznacza się różnicę r ciagu mając dane
0
kethio:
pomóżcie mi rozwiązać te zadania
2
monique:
mam pytanie chodzi o wyznaczenie pierwszego wyrazu a1 ciągu arytmetycznego a7=37
1
matma:
W trójkącie równoramiennym o polu 12
√
3
cm
2
stosunek wysokości poprowadzonej na podstawę do długości podstawy jest równy
√
3
/6. Oblicz miary kątów oraz obwód tego trójkąta.
3
Alicja:
6.ROZŁÓŻ na czynniki wielomian W(x)=x
3
−2x
2
−4x+8
2
karolajn:
udowodnij ze jesli wektory u(−>) + v(−>) i u(−>) − v (−>) sa prosopadle to |u|(−>) = |v|(−>)
1
wojtas:
Oblicz obwód i pole trójkąta równoramiennego , wiedząc , że kąt między ramionami ma miare 120 stopni , a wysokość poprowadzona z wierzchołka tego kąta ma długość 20 cm.
2
nika:
Dla jakich wartości parametru m i k Wielomiany W(x)=(x+3)(x−1)
2
i P(x)=(k−m)x
4
+ x
3
+ x
2
− (4k+m)x+3 są równe? Z góry dzięki za rozwiązanie
7
amper:
Hej mam problem możecie mi pomóc chodzi o okresl wzajemne połozenie prostej i okręgu ,Wyznacz współrzędne punktów wspólnych (o ile istnieja prostej i okręgu o.
5
Dina:
Nie wiem jak wyliczyć x z tych logarytmów, byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mi wytłumaczył
9
anonim:
Napisz rownanie okregu opisanego na trojkacie ABC gdy: A=(−3,−2) B=(−1,−2) C=(0.3)
1
Kamila:
znacie jakies forum gdzie pomoga mi zrobic zadania z mechaniki plynow?
8
paulina.d:
Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu:
0
Kamila:
Umie ktos mechanike plynow? zeby mi pomoc
8
anonim:
Napisz rownanie okregu opisanego na trojkacie ABC gdy: A=(−3,−2) B=(−1,−2) C=(0.3)
2
Sylwia:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 16 i 12. Każda krawędź boczna ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy po kątem 60 st. Oblicz
0
Sylwia:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o kącie ostrym równym 20 st. Krawędzie boczne ostrosłupa bają długość 30 i są nachylone do płaszczyzny podstawy po kątem 63 st. Oblicz
4
Janusz:
Jaka powinna być powierzchnia kawałka kry pływającej po wodzie, której grubość wynosi 0,5m, aby
4
Eryk:
hej .Liczba możliwości tworzenia kodów czterocyfrowych ?
16
sara:
oblicz pole podstawy i pole powierzchni bocznej ostroslupa prawidłowego sześciokątnego krawedź podstawy=10 cm a krawędź boczna=13cm
0
majkaa:
Dany jest następujący model regresji liniowej opisujący związek między wydatkami na reklamę (w tys. zł) 11 firm a ich przychodami ze sprzedaży (w mln. zł):
0
majkaa:
Dany jest następujący model regresji liniowej opisujący związek między wydatkami na reklamę (w tys. zł) 11 firm a ich przychodami ze sprzedaży (w mln. zł):
2
Paulina:
(x
2
−1)
3/2
3
anonim:
Napisz rownanie okregu opisanego na trojkacie ABC gdzy: A=(0,0) B=(4,0) C=(0,3)
3
buh:
Wolfram − pochodne cząstkowe
19
kwadrat:
|log(x−1)|
x
1
−1
≤log(x−1)
2
2
MALUTKA2699:
sprawdz czy punkty naleza do okregu o rownaniu : (x−2)
2
+ (y+3)
2
=16 A=(1,1) B=(2,1) C=(−2,−3) I OBJASNIENIE JAK TO TRZEBA ZROBIC
10
Daniel:
(x
3
+x−2) : (x−1) =
1
Alicja:
WIELOMIANY POMOCY!
4
K:
oblicz granicę funkcji: lim (ctgx − 1/x) ?
3
piter:
n+2
Oblicz granicę: lim
x→
∞
(
)
2n
n+3
Wiem że trzeba przekształcić do wzoru na liczbę e.
11
Ania:
Witam serdecznie Niestety nie umiem dostatecznie dobrze pochodnych i niestety z powodu egzaminów brak czasu.
3
Aria:
Błagam o pomoc! 1. Wyznacz dziedzinę wyrażenia a następnie je prość.Oblicz wartość dla x=1
1
Angelika:
Wyznacz zbiór rozwiązań nierówności
4
tate:
oblicz promien okregu opisanego oraz wpisanego w trojkat o bokach 5,6,7
1
marek:
(1+(1−i/1+i))
3
21
elle:
Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu i rozpisaniu bo mam jutro sprawdzian Oblicz odległosć punktu p=(−2,3)od prostej K,jęśli:
54
Daniel :
http://wstaw.org/w/19ZQ/
1
___std_call___:
Jak obliczyć: |2 − 3
√
2
| * |
√
2
−1|?
2
!!!!:
dłuższa przyprostokątna ma dł=8cm. Oblicz wysokość rombu jeśli kąt rozwarty ma 120stopni.
8
Dominika:
:::rysunek::: Narysowac wykres funkcji i wskazac punkty w ktorych funkcja nie ma pochodnych, udowodnic to za
12
edu:
Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=−x2−6x+1 <−4,1>
4
edu:
f(x)=2(x−3)
2
−5
3
edu:
2. Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=−x
2
−6x+1 <−4,1>
2
um:
Napisz równanie prostopadłej opuszczonej z wierzchołka A trójkąta ABC o wierzchołkach A = (2,7) , B = (1,1) i C = (3,6) na środkową BD boku AC .
1
Marcin194:
Kierowca zaplanował że trasę 200km przejedzie z prędkością V w czasie T. Gdyby jechał o 10km/h wolniej, pokonanie trasy zajęło by mu godzinę dłużej, Oblicz obie prędkości z jakimi mógłby
2
dar512:
Wyznacz wartości ekstremalne funkcji kwadratowej f(x) = 4x
2
– 4x + 1 proszę o podpowiedź
5
alku:
Oblicz pole obszaru ograniczonego przez krzywe: