Funkcja ogólna
piotr123: Stosując odpowiednie przekształcenia wykresu funkcji f(x)=|x| naszkicuj wykres funkcji g i h
oraz omów własności tych funkcji g=(x)=|x−3| h(x)=−|x|
Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f:
a) f(x)= x2/ 2x+5
b) f(x)= x+4/16−x2
c) f(x)= x/ √x−2
12 cze 20:37
Nienor: 1.a) rysujesz y=x−3 i odbijasz do góry, wychodzi y=|x|, ale przesunięte o v=[3,0]
b) odbijasz symetrycznie f(x)=|x|, względem osi y−reków
2.a) D: x∊R ∧ 2x+5≠0
−5
x∊R−{
}
2
m.z. x=0
b)D: x∊R−{4,−4}
nie ma miejsc zerowych
c)D: x∊R ∧ x−2≥0
x∊<2,+∞)
m.z. x=0