Napisz rownanie okregu
anonim: Napisz rownanie okregu opisanego na trojkacie ABC gdy: A=(−3,−2) B=(−1,−2) C=(0.3)
12 cze 16:23
123: 1 PROSTA
| ⎧ | −2 = −3a + b | |
| ⎩ | −2 = −a + b |
|
−2 = −a + b ⇒ b = a − 2
−2 = −3a + b ⇒ −2 = −3a + a − 2 ⇒ 0 = −2a ⇒ a = 0
b = a − 2 ⇒ b = 0 − 2 ⇒ b = −2
y = 0x − 2 ⇒ y = −2
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
2 PROSTA
| ⎧ | −2 = −a + b | |
| ⎩ | 3 = 0a + b |
|
0a + b = 3 ⇒ b = 3
−2 = −a + b ⇒ −2 = −a + 3 ⇒ a = 5
y = 5x + 3
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
CZĘŚĆ WSPÓLNA PROSTEJ 1 I 2
y = 5x + 3 ⇒ −2 = 5x + 3 ⇒ −5 = 5x ⇒ x = −1
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
ŚRODEK OKRĘGU TO
S(−1; −2)
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
PROMIEŃ OKRĘGU
R = |SA|
R =
√(−3 + 1)2 + (−2 + 2)2 ⇒ R =
√(−2)2 + 02 ⇒ R = 4 + 0 ⇒ R = 4
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
Równanie okręgu
(x + 1)
2 + ( y + 2)
2 = 16
12 cze 16:45
Basia:
od kiedy to środek okręgu opisanego na trójkącie jest jednym z wierzchołków tego trójkąta ?
a do tego doszłaś ciężko licząc to co jest w zadaniu podanie
pr.AB ∩ pr.BC = {B} a nie środek okręgu
12 cze 16:48
anonim: moze mi to wkoncu ktos wyjasnic jak to sie robi
12 cze 16:52
123: "123" − ej no k...a

co to ma być! kto się pode mnie podszywa

! nawet widzę ten sam sposób
pisania ze spacjami... żal i tyle... poza tym ja nigdy nie robię czegoś takiego:
"\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"
btw. brawo za wyliczenie wierzchołka trójkąta tak jak powiedziała "Basia"...
p.s. ta rejestracja jest konieczna...
12 cze 16:53
123: @anonim
środek okręgu opisanego na trójkącie tworzą symetralne boków...
wylicz sobie 2 proste prostopadłe przechodzące przez 2 dowolne boki, potem ich część wspólną i
masz środek okręgu... potem odległość tego środka od dowolnego wierzchołka ze wzoru na długość
wektorów i masz promień tego okręgu
12 cze 16:55
anonim: ja juz sie potracilam...
12 cze 17:00
Buuu:
Kolejne kroki rozwiązania
1) Wyznaczyć współczynnik kierunkowy prostej AB
2) Wyznaczyć środek odcinka AB
3) Wyznaczyć równanie symetralnej odcinka AB
4) Punkty 1),2),3) powtórzyć względem odcinka BC lub AC
5) Wyznaczyc punkt przecięcia się obu symetralnych, to będzie środek okręgu(S)
6) Wyliczyć odległość środka(S) do dowolnego wierzchołka (A,B lub C). Odległośc ta to promień
okręgu(r)
7) Zapisać równanie w postaci (x−Sx)2 + (y−Sy)2 = r2
12 cze 17:05
Basia:
są różne sposoby:
sposób 1.
do równania okręgu w postaci ogólnej
x2 − 2ax + y2 − 2by + c = 0
podstawiasz współrzędne punktów A,B,C
i potem rozwiązujesz układ trzech równań z niewiadomymi a,b, c
S(a,b) r2 = a2+b2−c
sposób.2
do równania okregu w postaci kanonicznej
(x−a)2 + (y−b)2 = r2
podstawiasz współrzędne punktów A,B,C
i potem rozwiązujesz układ trzech równań z niewiadomymi a,b, r
S(a,b)
sposób.3
podał 123 (ten prawdziwy; ostatni jego post)
12 cze 17:05