Wyznacz pochodne funkcji-bardzo proszę o pomoc..
Ania: Witam serdecznie
Niestety nie umiem dostatecznie dobrze pochodnych i niestety z powodu egzaminów brak czasu.
Bardzo proszę o pomoc kogoś kto się na tym zna..Proszę również o dokładne policzenie gdyż jest
to zaległa część pracy domowej.Będę bardzo bardzo mocno wdzięczna

Zad.
Wyznacz pochodne funkcji:
a)f(x)= (x
3−1)2
x
b)f(x)= lnx
c)f(x)= ln3x−
1x
12 cze 15:20
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(ax)' = ax*lna (lnx)' = |
| ( |
| )'= − |
| |
| | x | | x | | x2 | |
a) f(x)= g(x)*h(x) f
(x) = g
'(x)*h(x) +g(x) *h
'(x)
f
'(x)= 3x
2*2
x + (x
3−1)*2
x*lna = 2
x[(3x
2+lna(x
3+1)]
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | x+1 | |
c) f'(x)= |
| *3+ |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 3x | | x2 | | x | | x2 | | x2 | |
12 cze 15:28
Eta:
Jak widać ..........wystarczyło skorzystać ze wzorów i to wszystko
12 cze 15:32
Ania: dziękuję

.bardzo mi pomogłeś/aś bo w między czasie mogę uczyć się na egzamin..
jeżeli mogę ... ostatnia duża prośba na tym forum.
zad.
Oblicz szóstą pochodną funkcji
f(x)= x
5 − 2x
4 +4x
2 − 16x +15
jeszcze raz dziękuję..
12 cze 16:34
Basia:
bez liczenia powinnaś wiedzieć, że f(6)(x) = 0
12 cze 16:36
Ania: studiuję zarządzanie i na analizę matematyczną kładę najmniejszy "nacisk".Niestety tego nie
wiem i dlatego proszę was o pomoc−i doceniam to oczywiście.A czy jesteś tego pewna ?.To jest
ostatnie zadanie z zaległej pracy domowej dlatego zależy mi na prawidłowej odpowiedzi. Czyli
jest to zadanie pułapka? a możesz napisać z jakiej reguły to wynika ?
z góry jeszcze raz dziękuję
12 cze 16:47
Basia:
powinnaś wiedzieć, że (n+1)− sza pochodna wielomianu st.n zawsze = 0
jeżeli mamy st.n
⇒ 1 pochodna ma st. n−1
⇒ 2 pochodna ma st.n−2
...................................
⇒ n pochodna ma st. n−n = 0 czyli mamy już stałą
⇒ (n+1) pochodna to pochodna ze stałej czyli 0
12 cze 16:52
Basia:
ale możesz też liczyć "na piechotę"
f(x) = x5 − 2x4 +4x2 − 16x +15
f'(x) = 5x4 − 8x3 +8x − 16
f"(x) = 20x3 − 24x2 + 8
f(3)(x) = 60x2 − 48x
f(4)(x) = 120x
f(5)(x) = 120
f(6){x) = 0
12 cze 16:55
Ania: dobrze
jeszcze raz dziękuję Eta i Basi za poświęcony czas

chciałbym was nagrodzić tak jak autora strony "matematyka.pisz"
Pozdrawiam

czy już dziękowałem ?

jeszcze nie?

a więc DZIĘKUJĘ !
12 cze 17:04
Eta:
Powodzenia
12 cze 17:06
Eta:
Fajne masz "męskie " imię w nicku
12 cze 17:07
Ania(Arek) :-): ach ty spryciulo..

a ty tajemnicze

ania−arek chiałbym, chciałabym co za różnica...

mężczyzni mają mniejsze powodzenie na forum a najważniejszy jest efekt
12 cze 17:19