| 1 | ctgx − 1 | |||
czy to jest ctgx − | czy | ? | ||
| x | x |
bardzo dobre pytanie
, bo to 1−sze trochę sprawia ...
| 1 | 1 | x−tgx |
| ||||||||||||||
= | − | = | →H | = | |||||||||||||
| tgx | x | x*tgx |
|
| |||||||||||||
= | |||||||||||||
|
| ||||||||||
= | ||||||||||
|
| sin2x | cos2x | |||
− | * | = | ||
| cos2x | 12sin2x − x |
| sin2x | 2sinx*cosx | |||
2 | →H 2 | = | ||
| 2x − sin2x | 2−2cos2x |
| 4sinx*cosx | 2sinx*cosx | sinx | 0 | ||||
= | = | → | = 0 | ||||
| 2(1−cos2x) | 2cos2x | cosx | 1 |