badanie funkcji
Pati: po czym poznac na jakich przedzialach funkcja jest rosnaca lub malejaca i wklesla lub wypukla?
| | x2 | |
np na przykladzie funkcji f(x)= |
| obliczajac pierwsza pochodną wychodzi |
| | x+1 | |
| | x2+2x | |
|
| przyrownujac do 0 otrzymujemy x=0 i x=−2 wiec fmax=−2 a fmin=0 w |
| | (x+1)2 | |
dodatku funkcja nie istnieje w −1. I po czym poznać na jakim przedziale jest rosnąca a na
jakim malejąca?
12 cze 21:53
krystek: f↗⇔f'>0
f↘⇔f'<0
12 cze 21:57
Basia:
po znaku pochodnej
mianownik jest stale dodatni więc nie wpływa na znak pochodnej
licznik = x(x+2)
x(x+2) < 0 ⇔ x∊(−2,0)
x(x+2) > 0 ⇔ x∊(−∞;−2)∪(0;+∞)
no teraz rozpisujesz przedziałami "od lewej" pamiętając, że −1∉D
czyli
x∊(−∞, −2) ⇒ f'(x) > 0 ⇒ f.rośnie
x∊(−2;−1) ⇒ f'(x) < 0 ⇒ f.maleje
x∊(−1;0) ⇒ f'(x) < 0 ⇒ f.maleje
x∊(0;+∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
12 cze 22:00
Pati: aha dzieki wielkie. A jak obliczyc przedzialy wypuklosci i wkleslosci tej funkcji? drugiej
pochodnej nie mozna przyrownac do 0 wiec nie ma punktu przegiecia
12 cze 22:01
Pati: To bedzie analogicznie jak wyzej tylko teraz patrzec na znak mianownika drugiej pochodnej ktory
wynosi (x+1)3 czyli dla x<−1 przyjmie wartosc ujemna i funkcja bedize wklesla a dla x>−1
wartosc dodatnia i funkcja bedize wypukla?
12 cze 22:06
Basia:
a jaka jest ta druga pochodna ?
możesz napisać jak policzyłaś ?
12 cze 22:27
Basia:
mnie wyszło
| | 2(−x2−2x+1) | |
f"(x) = |
| |
| | (x+1)3 | |
no i tu musisz uwzględniać mianownik
M < 0 ⇔ x< −1
M > 0 ⇔ x> −1
−x
2−2x+1 = 0
Δ = 4 − 4*(−1)*1 = 8
√Δ = 2
√2
Licznik < 0 ⇔ x∊(−
∞; −1−
√2)∪(−1+
√2; +
∞)
Licznik > 0 ⇔ x∊(−1−
√2; −1+
√2) ( w tym przedziale jest −1)
no to mamy:
x∊(−
∞; −1−
√2) ⇒ L<0 i M<0 ⇒ f">0 ⇒ f.wypukła
x∊(−1−
√2; −1) ⇒ L>0 i M<0 ⇒ f"<0 ⇒ f.wklęsła
x∊(−1; −1+
√2) ⇒ L>0 i M>0 ⇒ f">0 ⇒ f.wypukła
x∊(−1+
√2;+
∞) ⇒ L<0 i M>0 ⇒ f"<0 ⇒ f.wklęsła
czyli masz dwa punkty przegięcia
x = −1−
√2 i x=−1+
√2 (bo −1 odpada, jako, że nie należy do dziedziny)
12 cze 22:38
Pati: | | x2+2x | | 2 | |
pochodna pochodnej czyli ( |
| )' = |
| |
| | (x+1)2 | | (x+1)3 | |
12 cze 22:39
Pati: | | (2x+2)(x+1)2 − (2(x+1)x2+2x) | |
f''(x) = |
| (ze wzoru na pochodna ilorazu) po skroceniu |
| | (x+1)4 | |
12 cze 22:42
Pati:
Basiu moglabys powiedziec jakim sposobem wyliczylas f''(x) ze wyszedl Ci taki wynik?
12 cze 23:13
Basia:
| | (2x+2)(x+1)2 − 2(x+1)(x2+2x) | |
f"(x) = |
| = |
| | (x+1)4 | |
| (x+1)[ (2x+2)(x+1) − 2(x2+2x) ] | |
| = |
| (x+1)4 | |
| 2x2 + 2x + 2x + 2 − 2x2 − 4x | |
| = |
| (x+1)3 | |
musiałam się gdzieś przedtem pomylić
czyli
x∊(−
∞; −1) ⇒ f"(x) < 0 ⇒ f.wklęsła
x∊(1;+
∞) ⇒ f"(x) > 0 ⇒ f.wypukła
12 cze 23:30