Napisz rownanie okregu
anonim: Napisz rownanie okregu opisanego na trojkacie ABC gdy: A=(−3,−2) B=(−1,−2) C=(0.3)
12 cze 16:34
sara: prosze cie, przeproś mnie
12 cze 16:36
anonim: ze co

12 cze 16:37
Asia: Jakiś tam.. pierwiastek
12 cze 16:39
anonim: a jasniej?
12 cze 16:39
Dina: też tego nie umiem
12 cze 16:45
12 cze 16:48
Pain: rownanie jest postaci (x−a)2+(x−b)2 = r2 polozenie srodka S(a,b) wystarczy stworzyc uklad
rownan i wyliczyc
12 cze 16:49
Mila: (x−a)2+(y−b)2 = r2 wsp. środka okręgu S(a,b)
Współrzędne punktów A ,B ,C spełniają to równanie
(1) (−3−a)2+(−2−b)2 = r2 →9+6a+a2+4+4b+b2=r2
(2) (−1−a)2+(−2−b)2 = r2 →1+2a+a2+4−4b+b2=r2
(3) (0−a)2+(3−b)2 = r2 →a2+9−6b+b2=r2
9+6a+a2+4+4b+b2=1+2a+a2+4−4b+b2
1+2a+a2+4−4b+b2=a2+9−6b+b2
wykonaj redukcję i rozwiąż układ, otrzymasz współrzędne środka okręgu, potem oblicz r
podstawiając do (3) rownania
12 cze 17:01
pigor: ... np. tak : podstawiasz dane punkty do równania okręgu
(x−a)2+(y−b)2=r2
i otrzymujesz układ 3−ech równań o 3−ech niewiadomych
a,b,r=? taki :
(3+a)
2+(2+b)
2=r
2 i (1+a)
2+(2+b)
2=r
2 i a
2+(3−b)
2=r
2 i odejmując stronami r.(2)−(1)
⇒ (3+a)
2−(1+a)
2=0 ⇔ (3+a−1−a)(3+a+1+a)=0 ⇔ 2(2a+4)=0 ⇔
a=−2 ,
to stąd i z równań (2) i (3) danego układu :
(*) 1+(2+b)
2=r
2 i 4+(3−b)
2=r
2 skąd
odejmując stronami 4−1+(3−b)
2−(2+b)
2=0 ⇒ 3+(3−b−2−b)(3−b+2+b)=0 ⇔
⇔ 3+(1−2b)*5=0 ⇔ 8=10b ⇔
b=0,8 , to stąd i z
(*) 1+2,8
2=r
2 ⇒
r2=8,84 , zatem
(x+2)2+(y−0,8)2=8,84 o ile gdzieś się nie ...
12 cze 17:07