Praca kontrolna
Daniel : http://wstaw.org/w/19ZQ/
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań, jestem pod ścianą muszę do czwartku to wszystko zrobić
i zrozumiec jednakże jestem strasznie ciemny z matmy

i wiem że sam nie dam rady dlatego
zwracam sie z prośbą o pomoc do was Ludzi którzy sobie poradzą z tym jeśli da radę ktoś je
rozwiązać i udostępnić mi szybko te odpowiedzi z rozwiązaniami jakoś dam sobie radę
przeanalizuje i porozwiązuję sam żeby wiedzieć o co chodzi Proszę o pomoc
jeśli ktoś sie zdecyduje proszę o kontakt GG 8908991
od tego zależy czy dopuszczą mnie do egzaminu a przez ciezką sytuację życiowa nie dam rady sam
z tym wszystkiM
12 cze 12:55
Eta:
Napiszę parę tych zadań
| | xA+xC | | yA+yC | | 5 | | 1 | |
20/ S( |
| , |
| ) = ( |
| , − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Odp D)
| | 1 | | 1 | |
32/ logp8√6= logp8+logp√6= 3logp2+ |
| logp6 = 3*0,43+ |
| *1,11=... dokończ |
| | 2 | | 2 | |
32/ 1) S(7,0) , r= 2 o: (x−7)
2+y
2=4
32/ 2) A(−2,−10) B(1,−1)
| | yB−yA | |
AB: y= |
| *(x−xB)+ yB=... |
| | xB−xA | |
odp: AB: y= 3x−4
32/ 3) k: 2x−y−11=0 P(1,2)
p II k
p: 2x−y+C=0 ⇒ 2*1−1*2+C=0 ⇒ C=0
Odp: p: 2x−y=0
32/ 4) k: 2x−y+3=0 B(2,1)
p⊥ k
p: x+2y+C=0 ⇒ 2+2*1+C=0⇒ C= −4
odp: p: x+2y −4=0
12 cze 14:03
Eta:
32/ 5) y=x+2 A(4,3)
f(x)= 1*(x−x
A)+y
A −− podstaw dane
Odp: f(x)= x−1
| | 5 | |
32/ 6) y=3x+5 to 3x+5=0 ⇒ x= − |
| −−− miejsce zerowe |
| | 3 | |
32/ 7) y=x+1 i y=−3x+2
| | 1 | | 1 | | 5 | |
x+1= −3x+2 ⇒ 4x= 1 ⇒ x= |
| to y= |
| +1 = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 5 | |
odp: punkt przecięcia P ( |
| , |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
32/ 8) k: y= 0,5x+2 A(1,2)
p II k
p: y= −2(x−x
A) +y
A)= .....
odp: y= 2x
32/ 9) k: y= mx+2 i p: y= (1−m)x+3
| | 1 | |
k II p ⇔ m= 1−m ⇒ m = |
| |
| | 2 | |
Może ktoś inny wklepie Ci pozostałe rozwiązania ( czyt. gotowce)
12 cze 14:18
picia:
ojojoj przeciez tam jest multum zadan...
jak Daniel sie odezwie to moge kilka rozwiazac albo cos wytlumaczyc.
12 cze 14:26
Eta:
Tym właśnie sposobem będziemy mieć coraz wyższy wskaźnik
" wykształconych "
12 cze 14:33
12 cze 14:35
picia:
zad 7
oblicz
log
39=2
tadam
12 cze 14:38
Basia: picia rozwiązujesz coś ? Jeżeli tak to napisz co, też kilka rozwiążę, ale nie ma sensu
żebyśmy się dublowali.
12 cze 14:39
Basia: Witaj
Eto 
i nie narzekaj, sama zaczęłaś
12 cze 14:41
picia:
nie
Basiu czekam czy
Daniel sie odezwie bo nie chce zeby trud szedl na marne
12 cze 14:42
Basia:
zad.13 / 2
an ciąg geometryczny
a6 = 2*a3
jeżeli a1=0 lub q=0 nie są spełnione warunki zadania, bo wtedy
a6=0 i a3=0 czyli a6 nie jest dwa razy większe od a3
a1*q5 = 2*a1*q2 /:a1*q2
q3 = 2
q = 3√2
12 cze 14:47
Daniel : wiecie nie o to chodzi że chce was wykorzystać , ja musiałbym przez cały dzień to robić itp
a do ETA@ wiem co oznacza to wykształconych

ale nie każdy ma dryg do matmy

gdybym miał
cały dzień wolny myślę że by to zrobił i sie nauczył sam jednak obecne zmany w życiu mi na to
nie pozwalają a chciałbym w końcu skończyć ta szkołę
12 cze 14:51
picia:
pytanie tylko: czy jesli bedziesz miec rozwiazania to bedziesz je
rozumial
np wiesz czemu log
39=2?
12 cze 14:56
Daniel : picia: chętnie skorzystam z twojej pomocy
12 cze 14:59
Daniel : Powiem Ci tak że jeśli bedę miał zrobione te zadania już dam sobie z resztą radę w tamtym
półroczu tylko z tej strony nauczyłem sie obliczać deltę itp. jako że mam mało czasu i dużo
zajęć nie mam kiedy sobie usiąść i tego sie nauczyć na blaszkę dla tego zdaje sie na waszą
łaskę nie jest dla mnie problemem dochodzenie sposobem prób i błędów do zrozumienia tego, ale
jest tych zadań tak dużo że ze swoim niematematycznym umysłem tydzień czasu bym to robił
12 cze 15:03
Daniel : bo 2 oznacza potęgę w logarytmie w sensie że 3 podniesione do potęgi daje 9
12 cze 15:04
Daniel : jak mówię ja poniekąd rozumiem jednak muszę mieś sie na czym oprzeć i posiedzieć trochę i
pogłówkować

co z czym sie je
12 cze 15:05
Daniel : a ze czas mnie goni postanowiłem was poprosić o pomoc
12 cze 15:08
Laura: hahaha Do pracy rodacy

Trzeba pomóc koledze
12 cze 15:09
Laura: Juz miałam swoje zadania wstawic ale ze widzę tu multum nierozwiązanych zadan to rezygnuję
12 cze 15:10
Eta:
Zadania od końca zrobione? jeżeli nie, to piszę
12 cze 15:12
Basia:
zad.20
(a)
4, 12, 36,.....,4*3
9
to ciąg geometryczny
a
1 = 4 q = 3 n = 10
czyli
| | 1−q10 | |
4+12+36+....+4*39 = S10 = a1* |
| = |
| | 1−q | |
| | 1−310 | |
4* |
| = −2(1−310) = −2(1−59049) = −2*(−59048) = 118096 |
| | 1−3 | |
(b)
| | 3 | | 9 | | 243 | | 35 | |
−1, − |
| , − |
| ,....,− |
| = − |
| |
| | 2 | | 4 | | 32 | | 25 | |
ciąg geometryczny
a
1 = −1 q=
32 n=6
−1 −
32 −
94−....−
24332 =
| | 1−q6 | | 1−72964 | |
S6 = a1* |
| = −1* |
| = |
| | 1−q | | 1−32 | |
| | −66564 | | 665 | | 2 | | 665 | |
−1* |
| = − |
| * |
| = − |
| = −22532 |
| | −12 | | 64 | | 1 | | 32 | |
(c)
50, −10, 2,.....,
2625
ciąg geometryczny
a
1 = 50 q= −
15
szukamy n
a
1*q
n =
2625
50*(−
15)
n =
2625
(−
15)
n =
250*625
| | 1 | | 1 | |
(−15)n = 125*625 = |
| = |
| |
| | 52*54 | | 56 | |
n = 6
szukana suma = S
6 =
50*U{1−
115625{1+
15} =
| 10*15624 | | 2*15624 | |
| = |
| = |
| 6*54 | | 6*53 | |
| 15624 | | 5208 | | 5208 | |
| = |
| = |
| |
| 3*53 | | 53 | | 125 | |
(d)
spróbuj sam
masz ciąg geometryczny
a
1 = −
13
q = −
12
a
n = −
13*
11024 = −
13*(−
12)
10
czyli n = 11
i musisz policzyć
12 cze 15:13
Basia: zrobię jeszcze te pod 20 nieponumerowane (ciągi)
a Ty Daniel jeżeli czegoś nie rozumiesz to pytaj
12 cze 15:17
Eta:
zad16/ 27−2*96= (33)−2*(32)6= 3−6*312= 36
odp: D
zad 15/
log36 = log62= 2log6 = 2log6−log1 bo log1=0
odp: D) 2log6−log1
zad 14/ log4c=2 ⇒ c=42
log3b=2 ⇒ b=32
log2a=2 ⇒ a= 22
to √abc=√22*32*42= 2*3*4= 24
zad 13/ log327 −log28= log333− log223= 3log33−3log22= 3*1−3*1=0
odp: A
12 cze 15:19
Eta:
@
Daniela
Jak widzisz................. mamy miękkie serca
12 cze 15:21
Basia:
(a)
| | 3*15−100 | | 45−100 | | 55 | |
a15 = |
| = |
| = − |
| = −2712 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(b)
a
n = 10
3n − 100 = 20 /+100
3n = 120 /:3
n = 40
a
40 = 10
(c)
3n − 100 < 0
3n < 100 /:3
n < 33
13
czyli n=1, 2, 3, .....,33
czyli wyrazy a
1, a
2,....,a
33 < 0
jest ich oczywiście 33
12 cze 15:21
Basia:
ciąg arytmetyczny
a
1 = 6
a
15 = 62
obliczyć S
14
w ciągu arytmetycznym
a
n = a
1 + (n−1)*r
a
15 = a
1+14r
62 = 6 + 14r
14r = 56
r = 4
| | a1+a14 | |
S14 = |
| *14 = 7(6+a14) |
| | 2 | |
a
14 = a
1+13*r = 6+13*4 = 6+52 = 58
S
14 = 7(6+58) = 7*64 = 448
12 cze 15:26
Basia:
ciąg arytmetyczny
a1 = 2
a2 = x−3
a4 = 8
an = a1+(n−1)*r
a4 = a1+3*r
8 = 2+3r
3r = 6
r = 2
a2 = a1+r
x−3 = 2+2
x−3 = 4
x = 7
12 cze 15:29
Eta:

dla
Basi
12 cze 15:29
Eta:
Aby z sił nie opadła
12 cze 15:30
Basia:
3n+1 = 151
3n = 150
n = 50
jest to wyraz a
50
12 cze 15:31
Basia:
dziękuję
Eto; jabłko schrupane (mniam....); teraz pora na

i na to coś co obie lubimy (i nie o chałwie myślę)
12 cze 15:33
Eta:
Wiem, wiem ....
12 cze 15:35
Eta:
Ja też muszę na chwilę wyjść do lekarza ( kontuzja kolana)
Basiu trzymaj kciuki
12 cze 15:42
Daniel : Super dzieki że mi pomagacie wróciła mi wiara w ludzi
12 cze 15:43
Eta:
Wiara czyni cuda
12 cze 15:44
Basia:
Trzymam Eto; z całej siły!
12 cze 15:52
Eta:
Dzięki
Basiu
12 cze 15:53
Daniel : Powiedzcie mi które wzory powinienem znać do tych zadań tak na wszelki wypadek ? bo napewno są
jakieś ?
12 cze 16:25
12 cze 16:28
12 cze 17:05
12 cze 17:05
Daniel : a co z tymi zadaniami z trójkątami

i ze słońcem itp ktoś sie podjął rozwiązania tego
12 cze 17:14
Daniel : ten znaczek ( * ) oznacza mnożenie ?
12 cze 17:28
Basia:
tak; tego tu wszyscy używają do oznaczenia mnożenia
12 cze 17:29
Basia: pogubiłam się zupełnie; nie wiem co tam już masz, a czego jeszcze nie
dobrze by było zrobić jeszcze raz zdjęcie (skan) tylko tych, których Ci brakuje
za chwilę zrobię Ci to ze słońcem, ale potem muszę na jakiś czas znikać
12 cze 17:43
Basia:

AC = 150 000 000
BC = 384 000
z tw. Talesa (albo z podobieństwa tr.BDC i tr.AEC) wynika, że
czyli
| 384 000 | | 150 000 000 | |
| = |
| |
| 1750 | | R | |
mnożymy "na krzyż"
384 000R = 1750*150 000 000
| | 1750*150000000 | |
R = |
| |
| | 384000 | |
to już sobie policz
średnica słońca = 2R
12 cze 17:54
Daniel : spokojnie Basiu idz zrób co masz zrobic ja tu sobie ogarnę i pozaznaczam to co już mam będzie
łatwiej i wstawie zdjęcie
12 cze 18:01
Daniel : z drugiego posta zad (32/2) nie rozumiem co mam z tym zrobic jak mam to podstawiać itp
12 cze 18:12
Basia:
xa to pierwsza współrzędna A
xb to pierwsza współrzędna B
ya to druga współrzędna A
yb to druga współrzędna B
i za to podstawiasz
12 cze 18:15
Daniel : mmmm dzięki

jest nadzieja
12 cze 18:21
Daniel : a w tym 32/6 musze jakoś na osi zaznaczyć ?
12 cze 18:29
Basia: moim zdaniem nie trzeba; wystarczy wyliczyć
12 cze 19:01
Daniel : 32/8 podstawiam ale nie wychodzi mi
12 cze 19:19
Basia: 32.8
y=0,5x+2 = 12x + 2
to prostopadła musi mieć równanie
y = −2x + b
A(1;2)
2 = −2*1 + b
2+2 = b
b = 4
y = −2x+4
12 cze 19:27
Daniel : http://wstaw.org/w/1a76/
tu skreśliłem zadania już zrobione do zrobienia zostało dosłownie kilka

Wielkie dzięki za Pomoc
13 cze 11:23
13 cze 11:49
picia:
5. rozwiaz rownanie i nierownosc (nierownosci nie widze)
(212)x−1=22x+1
212x−12
13 cze 12:50
picia:
kliknelo mi sie

= 2
2x+1
x−1=4x+2
−3x=3 // : (−3)
x= −1
13 cze 12:53