Logarytmika ;)
V.Abel: Oblicz najmniejszą wartość f(x)=log√22(8x−x2)
12 cze 20:45
Basia:
8x−x
2 > 0
x(8−x) > 0
x∊(0;8)
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| *(8−2x)* |
| |
| | 8x−x2 | | | |
f'(x) = 0 ⇔ 8−2x = 0 ⇔ x=4
czyli
x∊(0,4) ⇒ 8−2x > 0 ⇒ f'(x) < 0 ⇒ f. maleje
x∊(4;8) ⇒ 8−2x < 0 ⇒ f'(x) > 0 ⇒ f. rośnie
x
min = 4
f
min = f(4) = log
√2/2(8*4−4
2) = log
√2/216
to już sobie policz
12 cze 21:03
V.Abel: wyszło mi −8

Dzięki Basia, naprawdę dzięki
12 cze 21:58
Basia: dobrze wyszło
12 cze 22:01
V.Abel: A to w sumie jeszcze jedno pytanko, raczej kontrolne

f(x)=|x(x+10|−x
2+x ==> narysować i podaj ilość rozwiazań dla f(x)=m
Czy wychodzi 1 rozw dla m∊R ? ? ? ... bo wykres mi wyszedł 2x dla x∊(−
∞+−1>u<0'+
∞) oraz −2x
2
dla x∊(−1;0). Czy aby na pewno tak ? ? ? ...
12 cze 22:04
Basia:
mamy dwa przypadki
x(x+1)≥ 0 ⇔ x∊(−∞,−1>∪<0;+∞)
wtedy mamy
f(x) = x2+ x − x2 +x = 2x
x(x+1)<0 ⇔ x∊(−1;0)
wtedy mamy
f(x) = −x2 − x − x2 + x = −2x2
mnie wychodzi, że dla każdego m ma jedno rozwiązanie
czyli wszystko tak samo
12 cze 22:26
V.Abel: Ok, dziękuję uprzejmie
13 cze 15:24