Zadanko POMOCY
KarQ: Między liczby 3 i 8 wstawiono takie dwie liczby K i L, że liczby 3,K i L utworzą ciąg
geometryczny, a K L i 18 utworzą ciąg arytmetyczny.
12 cze 21:15
Basia:
3, K, L geometryczny ⇒ K2 = 3*L
K, L, 18 arytmetyczny ⇒ 2*L = 18*K
i rozwiązujesz układ równań
12 cze 21:18
KarQ: A możesz to rozwiązać do końca, bo i to co pisałem przed chwilą będzie dokładnie na
sprawdzianie
12 cze 21:21
Basia:
oj tam mam literówkę
K
2 = 3L
2L = 18+K
K
2 = 3L
K = 2L−18
(2L−18)
2 − 3L = 0
4L
2 − 72L + 18
2 − 3L = 0
4L
2 − 75L + 18
2 = 0
Δ = 75
2 − 4*4*18
2 = 75
2 − (4*18)
2 = (75 − 4*18)(75+4*18) =
(75−72)(75+72) = 3*147 = 3*3*49 = 3*3*7*7 = 21
2
√Δ = 21
| | 75−21 | | 54 | | 27 | |
L1 = |
| = |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 8 | |
| | 75+21 | | 76 | | 38 | | 19 | |
L2 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 8 | | 4 | |
L=
278 ⇒ K=
274 − 18 = .... policz sobie
L=
194 ⇒ K =
192 − 18 = .....
sprawdź obliczenia
12 cze 21:30
KarQ: Ok dzięki
12 cze 21:33