Wyznacz czwarty wierzchołek
dp: Wyznacz czwarty wierzchołek równoległoboku, wiedząc że punkty A = (−3,−4), B = (−4,−1) i C
(−1,−2) są jego kolejnymi wierzchołkami
12 cze 19:03
Basia:
jeżeli znasz wektory to nic prostszego
AD→ = BC→
czyli ich współrzędne też są równe
AD→ = [xd+3; yd+4]
BC→ = [ −1+4; −2+1] = [3; −1]
stąd
xd+3 = 3
yd+4 = −1
12 cze 19:07
Aga1.: Jeśli nie znasz wektorów to wykorzystaj dwa razy wzór na środek odcinka .
S jest środkiem odcinka AC i zarazem środkiem odcinka BD.
| | −3+(−1) | | −4+(−2) | |
S=(xS,yS)=( |
| , |
| ).=(−2,−3) |
| | 2 | | 2 | |
D=(x
D,y
D)
12 cze 19:19
dp: dziękówa wielka
12 cze 20:12