Rozwiąż równanie
zdunka: nie mam pojęcia co robię nie tak, ale wynik nie chce wyjść

2−5x=
8x−4
x
2−5x=
−10x3x+2
przeczytałam przykłady rozwiązywania tych zadań na waszej stronie, mimo to w którymś momencie
popełniam błąd, bo wyniki nie zgadzają się z odpowiedziami w podręczniku :<
12 cze 19:30
Basia:
(2−5x)(x−4) = 8
2x − 8 − 5x2 + 20 − 8 = 0
−5x2 + 2x +4 = 0
Δ itd.
(x2−5x)(3x+2) = −10x
3x3 + 2x2 − 15x2 − 10x + 10x = 0
3x3−13x2 = 0
x2(3x−13)=0
dokończ
a jak Ci się nadal nie zgodzą wyniki to napisz swoje obliczenia; sprawdzę
12 cze 19:36
Aga1.: Przedstaw swoje rozwiązanie.
12 cze 19:37
zdunka: w przykładzie a:
(2−5x)(x−4)=8
2x−8−5x2−20x−8=0
−5x2−18x−16=0
Δ=324−320=4
pierΔ=2
x1=18−2−10=1,6
x2=2
w odpowiedziach jakaś abstrakcja, bo:a:11+√415
w przykładzie c wychodzi mi:
(x2−5x)(3x+2)=−10x
3x3−15x2−10x+10x=0
3x2(x−5)=0
x=0 lub x=5
w odpowiedziach:x1=0, x2=413
12 cze 19:53
zdunka: przepraszam, ale cały czas nad tym dukam, dlatego tak długo

Dziękuję wielkie za pomoc poza tym, podziwiam
12 cze 19:54
zdunka: w odpowiedziach do a: x1=11+√415 x2=11−√415
12 cze 19:57
picia:
zdunka tam bedzie +20x
12 cze 20:04
zdunka: w a...zauważyłam właśnie.
2x−8−5x2+20x−8=0
−5x2+22x−16=0 Δ=484−320 pierΔ=√164 x1=−22−√164−10 x2=−22+√164−10
i co z tym dalej? jest podzielone przez −2? to nadal nie daje √41 ... :<
12 cze 20:11
picia:
√164=2√41
wyciagnij przed nawias i skroc.
12 cze 20:15
zdunka: kurcze dzięęęęęęęęęęęęękuję pięknie!
12 cze 20:16
zdunka: co nie tak w tym c? nie zasnę jak sie nie dowiem
12 cze 20:17
picia:
zgubilas 2x2. zobacz rozwiazanie Basi z 19:36
12 cze 20:19
zdunka: faktycznie...aż mi głupio teraz, roztrzepana głowa
12 cze 20:23
picia:
to trzymaj kciuki za naszych

12 cze 20:26
zdunka: trzymam, to może dlatego, hahah
12 cze 20:28
zdunka: podsyłam kolejne...: 3x−46x+1=2x+74x−1
wyszło mi x=463
powinno wyjść −121
matulu...
12 cze 21:56
zdunka: hahhaah, dobra, już mam, piękny mecz
12 cze 22:06