punkty współliniowe z osią
Maja: Bardzo proszę o pomoc w jednym zadaniu
Sprawdź czy punkty są współliniowe z osią
A (−2,−3) B(3, 7) C(100, 201)
12 cze 19:21
Basia:
nie istnieje coś takiego jak punkty współliniowe z osią
12 cze 19:24
Maja: Sprawdź czy punkty są współliniowe << takie mam zadanie... proszę o wytłumaczenie
12 cze 19:29
Basia:
są różne sposoby, ale tak chyba najłatwiej:
napisz równanie pr.AB
sprawdź czy współrzędne punktu C spełniają to równanie
jak spełniają ⇒ punkty są współliniowe
jak nie spełniają ⇒ nie są współliniowe
12 cze 19:32
pigor: ...

chyba chodzi czy punkty są po prostu współliniowe , czyli czy
leżą na jednej prostej
| | yC−yA | | yB−yA | |
tzn. czy np. : |
| = |
| = constans  , otóż |
| | xC−xA | | xB−xA | |
| | 201−(−3) | | 204 | |
L= |
| = |
| =2 |
| | 100−(−2) | | 102 | |
i
| | 7−(−3) | | 7+2 | | 10 | |
P= |
| = |
| = |
| = 2= L , a więc tak  są współliniowe  |
| | 3−(−2) | | 3+2 | | 5 | |
12 cze 19:37