Twierdzenie Pitagorasa
Johny: Skonstruuj trójkąt równoboczny o boku długości 2√3
12 cze 19:09
Basia:
rysujesz trójkąt prostokątny z przyprostokątnymi a=1 b=1 wtedy c=√2
rysujesz drugi z przyprostokątnymi a1 = 1 b1=c=√2 wtedy c1 = √3
no i potem już chyba wiadomo
12 cze 19:12
Johny: no ok, ale powinnam to rozpisać, zanim narysuję
i wszystko w oparciu o Pitagorasa
12 cze 19:17
Mila: Narysuj Δ równoboczny o boku 4j.
Następnie narysuj drugi Δ równoboczny o boku równym h=2
√3.
Jako wyjaśnienie podajesz tylko wzór na wysokość Δ rownobocznego
12 cze 22:15