www
edu: Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji
f(x)=−x2−6x+1 <−4,1>
f(−4)=−16+24+1=9
f(1)=−1−6+1=−6
p=6/−2=−3
q=f(−3) = −9+18+1=10
ramiona paraboli są skierowane w dół bo a<0
czyli :
f max=9
f min = −6

12 cze 10:18
edu: ≤≤≤≤≤≤∊∊∊∊∊⊂⊂⊂⊂∫∫∫∫∫→→→→→→⇔⇔⇔⇔⇔∑∑∑≈≈≈≠≠≠≠≠
12 cze 10:26
edu:
12 cze 10:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
a to f(−3) = .... to co
12 cze 10:35
edu: q= f(p)
12 cze 10:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro (−3,10) to jest WIERZCHOŁEK paraboli ... to na bank będzie to największa/najmniejsza
wartość ... a skoro −3 ∊ <−4,1> i ramiona skierowane w dół ... więc fmax = f(−3) = 10
12 cze 10:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
zgadzamy się
12 cze 10:39
edu: czyli f max= 10
f min −6 ?
12 cze 10:39
edu: f min=−6
12 cze 10:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... dokładnie tak
12 cze 10:40
edu:
12 cze 10:43
edu: dzieki
12 cze 10:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze jeżeli zapamiętasz tą 'procedurę'
bo takie zadanka co pewien czas się trafiają na różnego typu testach −−− a jest proste i
przyjemne
12 cze 10:45