nierówność log.
kwadrat: |log(x−1)|x1−1≤log(x−1)2
12 cze 15:46
Basia:
napisz jeszcze raz, bo zapis jest nieczytelny; pisząc ułamek użyj dużej litery U
12 cze 15:55
Pain: | | | log(x−1) | | |
chyba to powinno wygladać tak : |
| ≤ log(x−1)2
|
| | x1−1 | |
(btw... x
1 
)
12 cze 16:01
kwadrat: | |log(x+1)| | |
| ≤ log(x+1)2 |
| x2−1 | |
12 cze 16:02
Basia:
no właśnie to x1 jest bez sensu; lepiej poczekajmy na reakcję autora
12 cze 16:03
Basia:
x+1 > 0
x > −1
1.
log(x+1) < 0 ⇔ x+1 < 1 ⇔ x <0
czyli dla x∊(−1;0) mamy
| | log(x+1) | |
− |
| ≤ 2log(x+1) /: log(x+1) (jest tutaj stale ujemny) |
| | x2−1 | |
ponieważ x
2−1 jest tutaj stale ujemne musi być
2x
2 − 1 ≥ 0
| | √2 | | √2 | | √2 | |
x∊ [(−∞; − |
| >∪< |
| ;+∞)]∩(−1;0) = (−1; − |
| > |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2.
log(x+1) ≥ 0 ⇔ x+1≥1 ⇔ x≥ 0 ⇔ x∊<0;+
∞)
wtedy mamy
| log(x+1) | |
| ≤ 2log(x+1) |
| x2−1 | |
dla x=0 mamy
0 ≤ 0 prawda x=0 należy do zbioru rozwiązań
dla x>0
| log(x+1) | |
| ≤ 2log(x+1) /: log(x+1) (jest dodatni) |
| x2−1 | |
potrafisz sobie dokończyć ?
12 cze 16:19
kwadrat: można dzielić zawsze przez log
12 cze 16:20
Basia:
nie zawsze, ale ponieważ i tak rozważam dwa przypadki z powodu wartości bezwzględnej
to już wiem, że w (1) ten mój logarytm jest ujemny, a w (2) dodatni
no to mogę sobie podzielić, ale nie muszę; mogę przenieść na lewą i wyłączyć log(x+1) przed
nawias;
na to samo wyjdzie
12 cze 16:32
kwadrat: nie rozumiem tego 1 podpunktu!
jeżeli x.0
| | |log(x+1)| | |
to |
| ≤2log(x+1) |
| | x2−1 | |
| −log(x+1) | |
| −2log(x+1)2≤0 |
| x2−1 | |
| | −√2 | |
i wychodzi że x<0 ⇒ x∊(−∞,−1>u< |
| ,√22> u <1,+∞) |
| | 2 | |
12 cze 20:04
Basia:
przecież
1. x+1 > 0 ⇔ x> −1
2.
w (1) rozpatrujesz przypadek log(x+1) < 0 ⇔ x+1 < 1 ⇔ x <0
ale z założenia x> −2
czyli rozważasz przedział x∊(−1; 0) tylko
3.
skoro log(x+1)<0 i iloczyn ma być ≤0 to
| | √2 | |
a to Ci daje przedział (−1; − |
| > |
| | 2 | |
12 cze 20:12
Basia:
tam jest literówka w 2. w drugim wierszu
ale z założenia x> −1
12 cze 20:13
kwadrat: to akurat rozumiem że x∊(−1,0)
| | −√2 | |
ale dlaczego wychodzi x∊(−1; |
| ) |
| | 2 | |
| | −√2 | |
jak przedział wynosi x∊(−∞,−1>u< |
| ,0) |
| | 2 | |
12 cze 20:15
kwadrat: 
?
12 cze 20:25
12 cze 20:31
kwadrat:
12 cze 22:53
12 cze 23:06
Basia:
| | −2x2+1 | |
licz kiedy |
| ≥ 0 |
| | x2−1 | |
i weź część wspólną z (−1;0)
12 cze 23:07
Basia:
a czekaj może tam jest błąd
12 cze 23:11
Basia:
(−2x
2+1)(x
2−1) ≥ 0
−2x
4 + 2x
2 + x
2 −1 ≥ 0
−2x
4 + 3x
2 − 1 ≥ 0
2x
4 − 3x
2 + 1 ≤ 0
2t
2 − 3t + 1 ≤ 0
Δ = 9 − 8 = 1
t∊ (−
∞;
12> ∪ (1;+
∞)
x
2 ≤
12 lub x
2 > 1
lub
x∊(−
∞; −1) ∪ (1;+
∞)
i teraz część wspólna z (−1;0)
| | √2 | |
no to nie chce być inaczej tylko (−1; − |
| > |
| | 2 | |
12 cze 23:18
Basia: piąta linijka od dołu:
12 cze 23:23