..
Anuss: Zad.1 Liczby log , log (x+2), log (x+6) są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
Zad.2 Wykaż, że jeśli 8x=27 i y=−log49, to 2x−2y=27
Zad.3 Dla jakiej wartości parametru a równanie 2x2+2x−log2a=0 ma dokładnie jedno rozwiązanie
?
12 cze 20:26
Anuss: ad. Zad.1 przepraszam jest błąd, powinno być: log 2, log (x+2), log (x+6)
12 cze 20:27
Basia:
ad.1
x+2 > 0 i x+6 > 0
x> −2 i x>−6
czyli: x> −2
2log(x+2) = log2 + log(x+6)
rozwiąż to równanie; pamiętaj o założeniu
12 cze 20:31
Basia:
ad.2
8
x = 27 ⇒ (2
3)
x = 27 ⇒ 2
3x = 27 ⇒ 3x = log
227 ⇒
x =
13log
227 = log
2(27
1/3) = log
23
| | 1 | |
y = −log49 = log4(9−1) = log4 |
| = |
| | 9 | |
| 1 | |
| *log219 = log2(19)1/2 = log213 |
| 2 | |
| | 3 | |
x − 2y = log23 − 2log213 = log23 − log219=log2 |
| = log227 |
| | 19 | |
no i masz
2
x−2y=2
log227 = 27
c.b.d.u
12 cze 20:37
Nienor: 2. log223x=log227
3x=3log23
x=log23
y=−log23
Podstaw, wyjdzie. Napisałabym ci to ale nie będzie ładnie wyglądać, musisz skorzystać, ze
wzorów logab+logac=logacb i alogab=b
12 cze 20:38
Anuss: Czyli to będzie takie równanie :
(x+2)2=2x+12
x2+4x+4=2x+12
x2+2x−8=0
Δ=36
x1=4
x2=−1
12 cze 20:38
Basia:
ad.3 wskazówka
Δ = 4 − 4*1*(−log2a) = 4+4log2a = 4(1+log2a)
12 cze 20:38
Basia:
ad. wpis z 20:38
tak; takie i jest dobrze
12 cze 20:43
Anuss: i to juz wystarczy ?
12 cze 20:44
Basia: pytasz o zad.3 ?
to tylko wskazówka
jaka musi być Δ żeby warunki zadania były spełnione ?
12 cze 20:46
Anuss: znaczy pytałam o zadanie 1.
a co do zadania 3 to Δ musi być równa 0
12 cze 20:48
Nienor: x2+2x−8=(x+4)(x−2)
x1=−4, x2=2
12 cze 20:48
Basia:
a faktycznie nie policzyłam pierwiastków
12 cze 20:51
Basia:
ad.1 tak; wystarczy; miałeś wyliczyć x
12 cze 20:51
Basia:
ad.3
no to musi być
4(1+log2a) = 0
rozwiąż i gotowe
12 cze 20:52
KarQ: Ja tylko dodam, że masz fajny nick
12 cze 21:10
Basia: no rzeczywiście ! wiesz co to znaczy ?
12 cze 21:13
Alex: Basia skąd wzięło się równanie 2log(x+2)=log2 + log(x+6) ?
8 kwi 20:27
Ania: W 3 jest błąd, źle policzona Δ. Powinno być 4(1+2log2 a)=0
Wychodzi a=pierw 2/2.
23 kwi 13:35