..
ewqa: | | 3x+1−1 | |
1/ Wyznacz liczbę rozwiązań równania (to jest w wartości bezwzględnej) l |
| l=m w |
| | 3^^x | |
zależności od parametru m.
| | 2 | |
2/Liczby 3x+ |
| , 3x, 3x−1 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz x |
| | 9 | |
| | 1 | | 1 | |
3/Oblicz |
| + |
| |
| | log26 | | log36 | |
12 cze 18:16
Basia:
w mianowniku w (1) ma być 3x ?
12 cze 18:19
ewqa: tak
12 cze 18:21
Basia:
zad.1
wartość bezwzględna jest zawsze ≥ 0
czyli dla
m<0 równanie
nie ma rozwiązania
dla m=0 mamy
3
x+1 − 1 = 0
3
x+1 = 1
3
x+1 = 3
0
x+1 = 0
x = −1
czyli dla
m=0 równanie
ma jedno rozwiązanie
dla m>0 mamy
lub
(1)
3
x+1 − 1 = m*3
x
3*3
x − m*3
x = 1
3
x(3−m) = 1
dla m=3 dostaniesz
3
x*0 = 1
0 = 1 sprzeczność czyli
dla
m=3 równanie
nie ma rozwiązania
dla m≠3
| | 1 | |
to równanie ma rozwiązanie ⇔ |
| > 0 ⇔ 3−m > 0 ⇔ m< 3 |
| | 3−m | |
czyli dla
m∊(0,3) mamy jedno rozwiązanie, a dla
m>3 nie ma rozwiązania
(2)
3
x+1 − 1 = −m*3
x
3*3
x + m*3
x = 1
3
x(3+m) = 1
dla m=−3 dostaniesz
3
x*0 = 1
0 = 1 sprzeczność czyli
dla
m= −3 równanie
nie ma rozwiązania
dla m≠−3
| | 1 | |
to równanie ma rozwiązanie ⇔ |
| > 0 ⇔ 3+m > 0 ⇔ m>3 |
| | 3+m | |
czyli dla
m>3 mamy jedno rozwiązanie, a dla
m∊(0,3) nie ma rozwiązania
jak się to wszystko pozbiera teraz razem będzie:
m< 0 lub m=3 ⇒ nie ma rozwiązania
m≥0 i m≠3 ⇒ mamy jedno rozwiązania
12 cze 18:38
Basia:
ad.2
| | 2 | |
czy to jest 3x + |
| czy 3x+29 ? |
| | 9 | |
ad.3
| | 1 | |
skorzystaj z prawa logab = |
| |
| | logba | |
12 cze 18:39
12 cze 18:42
Basia:
P.S. zad.1 można dość szybko rozwiązać graficznie
jeżeli może tak być doradzałabym właśnie ten sposób
wystarczy rozpisać
| 3x+1 − 1 | | 3*3x − 1 | | 1 | |
| = |
| = 3 − |
| = − (13)x + 3 |
| 3x | | 3x | | 3x | |
|− (
13)
x + 3|
1. rysujesz wykres y = (
13)
x
2. symetria względem OX daje −(
13)
x
3 przesuwasz go o 3 jednostki do góry
4. bierzesz z tego |...| czyli to co pod osią OX odbijasz symetrycznie względem OX
patrzysz kiedy krzywa, którą narysowałaś ma punkty wspólne z prostą y=m
a tam w (2) się pomyliłam
m > −3 ma być
i dla m=3 będzie jedno rozwiązanie
12 cze 18:51
Basia:
ad.2
(3x)2 = (3x+29)*3x−1
(3x)2 = (3x+29)*3x*3−1
(3x)2 = (3x+29)*13*3x /*3
3*(3x)2 = (3x+29)*3x
t = 3x
t>0
3t2 = (t+29)*t
3t2 = t2 + 29t
2t2 − 29t = 0
2t(t − 19) = 0
t = 0 lub t = 19 = 3−2
3x = 0 niemożliwe
lub
3x = 3−2
x = −2
12 cze 18:55
ewqa: Dziękuje baaardzo

mam jeszcze kilka takich zadań do rozwiązania jak będę miała jakiś
problem to się zgłoszę
12 cze 18:59