matematykaszkolna.pl
PROSZE O SPRAWDZENIEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MAM JUTRO EGZAMIN majkaa: Dany jest następujący model regresji liniowej opisujący związek między wydatkami na reklamę (w tys. zł) 11 firm a ich przychodami ze sprzedaży (w mln. zł): S(u) = 0,57 R2=0,8816 PRZOSZE O SPRAWDZENIE interpretacji Określić zmienną objaśnianą oraz zmienną objaśniającą w modelu. Wskazać na wartość współczynnika regresji, dokonać jego interpretacji, zinterpretować globalne miary dopasowania modelu do rzeczywistości, tj: R2, 2, S(u), Vu. Czy ten model spełnia podstawowe kryteria empirycznego modelu ekonometrycznego? BŁAGAM NIECH KTOŚ MI SPRAWDZO CZY DOBRZE ZINTERPRETOWAŁAM! yi= 6,3 xi + 2,5 + ui (0,4) (0,02) S(u)= 0,57 Teoretyczne wartości wielkości wydatków na reklamę różnią się od rzeczywistych wartości przeciętnie o 0,57 tys. zł. yśr= 5,8 R2= 0,8816 88,16% Zmienność wydatków na reklamę została wyjaśniona w 88,16% przez wielkość przychodów ze sprzedaży. Przychody ze sprzedaży: X (zmienna objaśniająca) Wydatki na reklamę: Y (zmienna objaśniana) a1= 6,3 Jeżeli wielkość wydatków wzrośnie o tysiąc złotych to poziom przychodów ze sprzedaży wzrośnie o 6,3 mln zł. Φ2= 0,1184 11,84% 11,84% zmienności wydatków na reklamę nie została wyjaśniona przez wielkość przychodów ze sprzedaży, a zatem ma charakter losowy. Vu= 0,0983 9,83% Faktycznie wielkość wydatków na reklamę różni się od teoretycznych wydatków na reklamę średnio o 0.57 tys. zł co stanowi 9,83% przeciętnej wielkości wydatków na reklamę w badanych firmach.
12 cze 15:58