matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja wymierna
Aria:
Błagam o pomoc! 1. Wyznacz dziedzinę wyrażenia a następnie je prość.Oblicz wartość dla x=1
x
2
−4
a)
x
2
+2x−3
3x
2
−9
b)
x−3
2.Wykonaj działania:
x
2
−9
x−3
a)
:
x
3x
2
2
3
b)
+
x+2
x−1
x+2
c)
*{3x}{3x+6}
x
2
3.Rozwiąż równanie:
3x−2
a)
=3
x
x−3
x+3
b)
=
x−2
x+2
4
3
c)
=
x
2+x
a
3
4.Podaj wzór proporcjonalnej odwrotnej y=
jeżeli do jej wykresu należy punkt :
x
4
,8
12 cze 15:15
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1697.html
12 cze 15:43
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1435.html
12 cze 15:43
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1695.html
12 cze 15:44