Bardzo Prosze o pomoc Błagam
elle: Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu i rozpisaniu bo mam jutro sprawdzian
Oblicz odległosć punktu p=(−2,3)od prostej K,jęśli:
tu mam 3 przykłady
K:x−7=0
2)K:y+1=0
3)K:7x−y+17=0
Bardzo prosze o pomoc
12 cze 13:10
12 cze 13:19
12 cze 13:21
Laura: Tylko dlaczego B=O
12 cze 13:26
elle: no dobrze a ten drugi przykład tam nie ma nic pod c
12 cze 13:26
elle: bo tam chyba jest A=1 B=0 C=−7 ?
a ten drugi
12 cze 13:28
Laura: B to to ta liczba co przy Y jest ale jak Y nie ma to zero się pisze tak?
12 cze 13:28
Laura: Przykład trzeci to wiadomo gdzie A B i C widac wyraznie a w tych krótkich przykładach to
niebardzo rozumiem
12 cze 13:29
elle: no tak choc teraz podstawiam pod ten drugi przyklad z wzoru i coś głupoty wychodzą
U{1*−(2)+0*3−1}{√12+√02
12 cze 13:34
picia:
x−7=0
A=1 B=0 C= −7
12 cze 13:36
picia:
y+1=0
A=0 B=1 C=1
12 cze 13:39
pigor: ... o

taki wzór (taka armata) na taki prosty problem jak w
1) dla prostej
x−7=0 ⇔
x=7 narysuj sobie te prostą (prostopadła do osi Ox
w punkcie x=7 na niej) , zaznacz dany punkt P=(−2,3) i policz kratki (szukana odległość)
od prostej x=7 lub
d=|7−(−2)|=|7+2||=|9|=
9 ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) analogicznie tylko , że przeciwnie, bo
y+1=0 ⇔ y=−1 , to policz kratki od punktu P
dodo tej prostej równoległej do osi Ox przez punkt (0,−1) na osi Oy lub
d=|3−(−1)|=|3+1|=
4 ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3) tu dopiero możesz skorzystać z wzoru (armaty) powyżej u kolegi)
12 cze 13:40
elle: a w tym 3 przykładzie d=U{7*(−2)+1*3−17}u góry − pod U{√72+√12
12 cze 13:40
12 cze 13:41
Laura: no własnie tez tam myslałam ze tylko trzeci przykład do tego wzoru
12 cze 13:42
elle: tak to jest 2 przykład powyżej mam 3
12 cze 13:42
pigor: | | |7(−2)−3+17| | | |−14+14| | |
3) d= |
| = |
| =0 − a więc punkt P=(−2,3) |
| | √72+(−1)2 | | √50 | |
leży na danej prostej (odległość zero) i tyle .
12 cze 13:45
Laura: | | 7*(−2)+1*3+17 | |
d= |
| i dokoncz tylko w liczniku wartosc bezwzględną wstaw ja nie |
| | √72+12 | |
wiem jak się wstawia to trzeci przykład
12 cze 13:47
elle: yhm
12 cze 13:47
Laura: oj pomyliły mi się znaki pigor dobrze zrobił
12 cze 13:47
picia:
wiem
pigor 
ale zrozumialem ze ona koniecznie chce ze wzoru.
12 cze 13:50
elle:
12 cze 13:52