oblicz wartość funkcji.
edytka :): oblicz wartość funkcji f(x) = |2(x−1) − 3| dla argumentu x= log25 + log25 * log52.
Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości większe od f (x) ?
12 cze 21:56
edytka :): proszę chociaż o wskazówkę
12 cze 22:01
Basia:
policz najpierw to x
czyli masz
x = log
25 + 1
2
x−1 − 3 = 2
log25+1−1 − 3 = 2
log25 − 3 = ....
potrafisz dokończyć ?
12 cze 22:07
edytka :): chyba jednak nie dam rady
12 cze 22:14
Basia:
alogab = b ⇒ 2log25 = ..... no ile ? pomyśl
12 cze 22:17
edytka :): 5 ?
12 cze 22:19
edytka :): wartość funkcji 2...
12 cze 22:20
dareczq: mógłby ktoś to dokończyć ?
12 cze 23:34
dareczq: pilne
12 cze 23:34
Mila: 2log25=5
12 cze 23:36
dareczq: to miałem na myśli: Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości większe od f (x) ?
12 cze 23:39
picia:
dla jakich x funkcja przyjmuje wartosci wieksze od y? cos tu nie halo albo juz dla mnie za
pozno..
12 cze 23:41
Mila: To polecenie jest bez sensu
f(x)>f(x)


Przeczytaj dobrze zadanie.
12 cze 23:42
dareczq: polecenie jest ok...sprawdziłem
może ma być 2x−1 − 3>2 lub 2x−1 − 3< −2
12 cze 23:46
Mila: f(x0)=2
f(x)>f(x0)
|2x−1−3|>2
rozwiąż graficznie
Narysuj wykres funkcji y=2x
przesuń o wektor [1,−3] 1 jednostka w prawo, 3 w dół.
Narysuj prostą y=2 i odczytaj dla jakich x wykres f(x) leży nad prostą y=2
13 cze 00:14
Mila: Skorzystaj z wolframa .
13 cze 00:30
Mila: Oczywiście, jeśli chodzi o wykres to jeszcze odbicie symetryczne.
Algebraicznie to
2x−1−3<−2 lub 2x−1−3>2
2x−1<1
2x−1<20
x−1<0
x<1
lub
2x−1>5 logarytmujemy( obie strony dodatnie)
(x−1) log22>log25
x−1>log25
x>log25+1
13 cze 11:05