bardzo prosze o pomoc
amper: Hej mam problem możecie mi pomóc chodzi o okresl wzajemne połozenie prostej i okręgu ,Wyznacz
współrzędne punktów wspólnych (o ile istnieja prostej i okręgu o.
O:x2+y2=41 l:x−y=1
12 cze 17:12
Basia:
rozwiązujesz układ równań
x2 + y2 = 41
y = x−1
x2 + (x−1)2 − 41 = 0
x2 + x2 − 2x +1 −41 = 0
2x2 − 2x − 40 = 0 /:2
x2 − x − 20 = 0
Δ itd.
ma 2 rozw. ⇒ 2 punkty wspólne
ma 1 rozw. ⇒ 1 punkt wspólny
nie ma rozw. ⇒ nie ma punktów wspólnych
12 cze 17:16
Buuu:
2y
2+2y−40=0
Δ=4+320=324;
√Δ=18; Δ>0, dwa punkty wspólne
Wracam do równania x=1+y:
x
1=1−5=−4,
x
2=1+4=5
Co daje dwa punkty:
A=(−4,−5) oraz B=(5,4)
12 cze 17:19
amper: a takie tu chyba też coś wyjdzie
| | 3 | |
o:(x−1)2+(y+4)2=16: l:y= |
| x+3 |
| | 4 | |
12 cze 17:25
12 cze 17:33
Buuu:
Taki układ równań dostaniesz:
| ⎧ | (x−1)2+(y+4)2 = 16 | |
| ⎩ | y = 34x + 3 |
|
| ⎧ | (x−1)2+(34x + 3+4)2 = 16 | |
| ⎩ | y = 34x + 3 |
|
12 cze 17:37
amper: no a skad 3+4
12 cze 17:40
Buuu: Wstawiam:
y=34x+3 tutaj:
(y+4)2 = (34+3+4)2
12 cze 17:46