Bardzo prosze o pomoc w przypomnieniu
monique: a jeszcze jedno pytanie co do ciagu arytmetycznego
ja wyznacza się różnicę r ciagu mając dane
a1=7 a29=133
12 cze 18:08
Basia:
a29 = a1+28*r
133 = 7 + 28r
i wyliczasz r
12 cze 18:11
monique: czyli te r bedzie 35
czy jest jeszcze przed tym
a29=a1+28*?
12 cze 18:13
Basia:
133 − 7 = 28r
126 = 28r /:28
| | 126 | | 63 | | 9 | |
r = |
| = |
| = |
| = 4,5 |
| | 28 | | 14 | | 2 | |
* oznacza mnożenie
a
n = a
1 + (n−1)*r
a
29 = a
1+(29−1)*r
a
29 = a
1+28r
12 cze 18:18
monique: o kurna no
a wiec w tym tez
a1=−12
a34=65
a1+33
12 cze 18:24
ashanti: oczywiście
a34=a1+33*r
a34=a1+(34−1)*−12
a34=
12 cze 18:29
ashanti: 65+−12
12 cze 18:32
sveta: chyba tak raczej
65=−12+65r
53=33r/:33
r=1
12 cze 18:42