| 1 | ||
sin30 = | ||
| 2 |
| √3 | ||
cos30 = | ||
| 2 |
| √3+12 | |||||||||||
L = | = | ||||||||||
|
| |||||||
= | |||||||
|
| 2√3+1 | |
= | |
| 2+√3 |
| (2√3+1)(2−√3) | |
= | |
| (2+√3)(2−√3) |
| 4√3 − 6 + 2 − √3 | |
= | |
| 4−3 |
| 3√3−4 | |
= 3√3−4 | |
| 1 |
| 1 | ||
P = | = 2 | |
| 12 |
| sinα | ||
co to za zapis | ? przecież to po prostu sinα. | |
| 1 |
| sinα | 1 | |||
Sprawdź tożsamość ctgα+ | = | |||
| 1+cosα | sinα |
| cosx | sinx | |||
L = | + | = | ||
| sinx | 1+cosx |
| cosx(1+cosx) + (sinx)*(sinx) | |
= | |
| sinx(1+cosx) |
| cosx + cos2x + sin2x | |
= | |
| sinx(1+cosx) |
| cosx+1 | (1+cosx)*1 | ||
= | = | ||
| sinx(1+cosx) | sinx(1+cosx) |
| 1 | |
= P | |
| sinx |
Dzięki
abym mógł z czymś porównać moje wyniki
Rozwiąż równania i nierówność
| 1 | ||
a) sinx = − | ||
| 2 |