111
edu: 2. Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji
f(x)=−x2−6x+1 <−4,1>
12 cze 09:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
sprawdzasz wartość funkcji na końcach przedziału:
f(−4) = ...
f(1) = ....
ze wzoru (który oczywiście znasz) wyznaczasz współrzędne wierzchołka paraboli −−− jeżeli jest w
tym przedziale to piszesz f(X{wierzchołka) = Ywierzchołka
porównujesz otrzymane wartości
12 cze 09:57
edu: f(−4)=−16+24+1=9
f(1)=−1−6+1=−6
p=6/−2=−3
q=f(−3) = −9+18+1=10
ramiona paraboli są skierowane w dół bo a<0
czyli :
f max=9
f min = −6
12 cze 10:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
nieaktualne
12 cze 10:42