Witam mam problem z zadaniem z funkcji wymiernej jest to równanie wymierne
Pit: | 3x−4 | | 2x+7 | |
| + |
| = 0 muszę to obliczyć |
| 6x+1 | | 4x−1 | |
12 cze 23:54
picia:
zalozenie mianowniki≠0
przenies na druga strone drugi mianownik i wymnoz na krzyz. i wsio
12 cze 23:57
Pit: Dało by rade pokazać jak to ma wyglądać mniej więcej?
13 cze 00:03
123: Dziedzina:
| (3x − 4)(4x − 1) + (2x + 7)(6x + 1) | |
| = 0 |
| (6x + 1)(4x − 1)) | |
Wymnóż, zgrupuj wyrazy i oblicz jak równanie kwadratowe...
13 cze 00:03
picia:
oczywiscie w tym wydaniu wystarczy licznik przyrownac do 0.
13 cze 00:06
Pit: Dziękuje
13 cze 00:08
Pit: | | 25x+11 | |
wyszło mi |
| =0 dobrze? |
| | 24x2−2x−1 | |
13 cze 00:16
Pit: aaa u góry jeszcze 24x2
13 cze 00:17
Pain: Dobrze i teraz wystarczy mianownik przyrownac do zera i obliczyc rownanie kwadratowe
13 cze 00:34
picia: licznik
13 cze 00:46
picia: mianownik niepotrzebnie wymnazales..
13 cze 00:47
Pain: Oczywiście masz racje... my bad
13 cze 00:48