Logarytmy
Dina: Nie wiem jak wyliczyć x z tych logarytmów, byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mi wytłumaczył
c
log
x25=−2
| | 2 | |
e)logx=log25−log4+ |
| log8 |
| | 3 | |
f)x+log
58*log
25
12 cze 16:39
Buuu: z definicji log
ax=c ⇔ a
c=x
zatem przykład a):
| | 1 | |
log16x=−34 ⇒ 16−34 = (4√16)−3 = 2−3 = |
| |
| | 8 | |
12 cze 16:42
Buuu:
Przykład c) z tej samej definicji:
x
−2 = 25
25x
2 = 1 /25
12 cze 16:47
Buuu:
oraz e), gdzie zajmę się tylko prawą stroną równania
log25−log4+23log8 = log25−log4+log3√82 = log25−log4+log4 = log25
logx=log25 /odlogarytmizowanie
x=5
12 cze 16:50
pigor: ... no to jak wydaje mi się takie :
| | log28 | |
f) x=log58*log25= |
| *log 25= log 22 3= 3log 22= 3. ... |
| | log25 | |
12 cze 17:15
Dina: Dziękuję Wam, jesteście cudowni
12 cze 18:30