prosze pomóżcie
sara: oblicz pole podstawy i pole powierzchni bocznej ostroslupa prawidłowego sześciokątnego krawedź
podstawy=10 cm a krawędź boczna=13cm
12 cze 16:05
Pain: jako że ostroslup prawidlowy to w podstawie ma szesciokąt foremny. wzor na jego pole to
| | 3a2√3 | |
|
| gdzie a to dlugosc krawedzi podstawy |
| | 2 | |
12 cze 16:08
sara:
12 cze 16:09
sara: wynik to150√3
12 cze 16:11
Pain: | | 1 | |
sciany boczne są trójkątami rownoramiennymi wiec wzor na pole sciany bocznej to |
| ah , |
| | 2 | |
gdzie a to dlugosc krawedzi bocznej a h to wysokosc ktora mozesz obliczyc z tw. Pitagorasa
12 cze 16:11
sara: a pole powierzchni bocznej to jak obliczyć?
12 cze 16:12
sara: czyli?
12 cze 16:13
Pain: czyli a
2+b
2=c
2 dane mamy przeciwprostokątną i jedna przyprostokątną podstawiajac wychodzi
13
2=5
2+b
2
169=25+b
2
b
2=144
b=
√144
b=12
wysokosc sciany bocznej to 12 teraz podstawic do wzoru na pole trojkata rownoramiennego
to razy ilosc scian czyli 6*78 = 468
do tego dodac pole podstawy
12 cze 16:17
sara: jak tą wysokość obliczyć?
12 cze 16:18
sara: aha dzięki ci wielkie
12 cze 16:19
Pain: | | 1 | |
oczywiście źle napisałem... za a w wzorze |
| ah podstawiamy 10 a nie 13 wiec pole jednej |
| | 2 | |
sciany bocznej wynosi 60 nie 78
12 cze 16:20
sara: a dlaczego tam jest 52
12 cze 16:21
Pain:

mamy obliczyc h wiec z tw. Pitagorasa suma kwadratow przyprostokatnych rowna jest kwadratowi
przeciwprostokatnej wychodzi ze 13
2 = h
2 + 5
2 (polowa podstawy trojkata)
12 cze 16:25
Pain: Anyway koncowy wynik powinien wynosic 360cm2 + 150√3cm2
12 cze 16:26
sara: udało mi sie to z robić

dzięki ci jeszcze raz bez cb bym tego nie zrobila
12 cze 16:26
sara: ale jesteś mądry
12 cze 16:28
mirowskiartur: mojej kolezanki pies tez sie nazywal sara lovciam
12 cze 16:31