Oblicz granicę
piter: | | n+2 | |
Oblicz granicę: limx→∞ ( |
| )2n |
| | n+3 | |
Wiem że trzeba przekształcić do wzoru na liczbę e.
| | n+2 | | 1 | | 1 | |
limx→∞( |
| )2n = limx→∞( 1 − |
| )2n = limx→∞(1+ |
| )2n |
| | n+3 | | n+3 | | −(n+3) | |
= ?
No i nie wiem co dalej zrobić.. Błagam pomóżcie
12 cze 15:26
ICSP: lim (1 + an)1/an = e
n→∞
12 cze 15:27
piter: hmm tak jest dobrze?
| | 1 | | n+3 | |
limx→∞[(1+ |
| ) |
| ]2 = e2 |
| | | | 1 | |
12 cze 16:02
Basia:
ICSP to co napisałeś nie jest prawdą
lim(1+an)1/an = e ⇔ an→0 przy n→∞ ( a nie n→∞)
przykład
an = 5
n jak najbardziej dąży do nieskończoności, ale
(1+5)1/5 na pewno nie dąży do e
albo
an = sin(π2+2nπ)
przy n→+∞ masz
(1+an)1/an=(1+1)1 i to też nie dąży do e
12 cze 16:27