Jak obliczyć ten wielomian?
Daniel: (x3+x−2) : (x−1) =
12 cze 15:43
12 cze 15:45
pigor: ... a czy mam być jakiś konkretny sposób (przychodzą mi na myśl 3−y) . ...
12 cze 15:45
Daniel: Właśnie w tym zadaniu co podałaś, to znajduję się inne, a chodzi mi o to jak dodać x+ x2..
12 cze 15:47
Eta:
Można też tak:
x
3+x−2= x
3−x+2x−2 = x(x
2−1) +2(x−1)=x(x−1)(x+1)+2(x−1)= (x−1)[x(x+1)+2}= (x−1)(x
2+x+2)
| | (x−1)(x2+x+2) | |
|
| = x2+x+2 |
| | (x−1) | |
12 cze 15:49
pigor: .... np. taki : niech x−1≠0 , czyli x≠1 , to
| | (x−1)(x2+x+1) | |
(x3+x−2):(x−1)= (x3−1+x−1) : (x−1)= |
| = x 2+x+1 . ... |
| | x−1 | |
12 cze 15:53
pigor: ... oczywiście
Eta ma dobrze
12 cze 15:54
Eta:
pigor 
ja mam inny wynik !
12 cze 15:55
Eta:
No
12 cze 15:55
pigor: ... ja "zjadłem" +1 (jedynkę) i idę coś zjeść . ...
12 cze 15:55
Eta:
Proszę
12 cze 15:56