PROSZE O SPRAWDZENIEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MAM JUTRO EGZAMIN
majkaa: Dany jest następujący model regresji liniowej opisujący związek między wydatkami na reklamę (w
tys. zł) 11 firm a ich przychodami ze sprzedaży (w mln. zł):
S(u) = 0,57 R2=0,8816
PRZOSZE O SPRAWDZENIE interpretacji

Określić zmienną objaśnianą oraz zmienną objaśniającą w modelu. Wskazać na wartość
współczynnika regresji, dokonać jego interpretacji, zinterpretować globalne miary dopasowania
modelu do rzeczywistości, tj: R2, 2, S(u), Vu. Czy ten model spełnia podstawowe kryteria
empirycznego modelu ekonometrycznego?
BŁAGAM NIECH KTOŚ MI SPRAWDZO CZY DOBRZE ZINTERPRETOWAŁAM

!
yi= 6,3 xi + 2,5 + ui (0,4) (0,02)
S(u)= 0,57 Teoretyczne wartości wielkości wydatków na reklamę różnią się od
rzeczywistych wartości przeciętnie o 0,57 tys. zł.
yśr= 5,8
R
2= 0,8816 88,16% Zmienność wydatków na reklamę została wyjaśniona
w 88,16% przez wielkość przychodów ze sprzedaży.
Przychody ze sprzedaży: X (zmienna objaśniająca)
Wydatki na reklamę: Y (zmienna objaśniana)
a1= 6,3 Jeżeli wielkość wydatków wzrośnie o tysiąc złotych to poziom
przychodów ze sprzedaży wzrośnie o 6,3 mln zł.
Φ
2= 0,1184 11,84% 11,84% zmienności wydatków na reklamę nie została
wyjaśniona przez wielkość przychodów ze sprzedaży,
a zatem ma charakter losowy.
Vu= 0,0983 9,83% Faktycznie wielkość wydatków na reklamę różni się od
teoretycznych wydatków na reklamę średnio o 0.57 tys.
zł co stanowi 9,83% przeciętnej wielkości wydatków na
reklamę w badanych firmach.