!!!
Ola.: zad.1 Naszkicuj wykres funkcji kwadratowej ,wiedząc że funkcja ta jest rosnaca w przedziale
(−nieskończoności ; −2>, malejaca w przedziale <−2; +nieskończoności) zbiorem wartosci tej
funkcji jest przedział (−nieskończoności ; 4> zaś do wykresu nalezy punkt A(−1,1)
a) podaj drugi argument , dla którego funkcja przyjmuje wartosć 1.
b) wyznacz wzór tej funkcji.
12 cze 20:37
Basia:
z treści wynika:
1. a<0
2. p = −2
3. q = 4
czyli z postaci kanonicznej masz
y = a(x+2)2+4
A ∊ wykresu ⇒ 1 = a(−1+2) + 4
wylicz a; napisz wzór funkcji
12 cze 21:10
Nienor: Współrzędne wierzchołka to P(−2,4), z postaci kanonicznej f(x)=a(x+2)2+4, a jest na pewno
ujemne. Podstawiasz do tego wzoru punkt A i wyliczasz a=−3
f(x)=−3(x+2)2+4, postać ogólna f(x)=−3x2−12x−8.
Rozwiązujesz równanie −3x2−12x−8=1
x1=−1, x2=−3
12 cze 21:12
usy: Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze to robię?
f(x)=a(x+2)2+4
a(−1,1)
f(−1)=1
a(−1−2)2+4=1
a−6+4=1
−6a+4=1
−6a=1−4
−6a=−3/−6
a=2
3 sty 12:52
Krzysiek : Jak TY to liczysz. . Pomijac to ze zle
Zobacz na to
a(−1−2)2+4=1 teraz to co Ty napisales a−6+4=1 to −6a+4=1. CO zrobiles ? odejmowanie
zastapiles mnozeniem . Tak nie mozna bo przeciez a−6 ≠−6a
Druga sprawa jesli juz napisales tak a(−1−2)2+4=1 to bedzie tak a(−3)2+4=1 to a*9+4=1
9a=−3to a=−3/9=
−1/3.Tu pokazalem CI jak powinienes to oliczyc .
Jednak dla f(x)=a(x+2)2+4 i dla A(−1,1) oraz f(−1)=1 to powinno wygladac tak
a(−1+2 )2+4=1to a*12+4=1 to a+4=1 to a=−3 . A tak na koniec . czemu zanmieniles +2 na −2 przy
liczeniu
3 sty 13:41
usy: Dziękuje za tak obszerne wyjaśnienie teraz juz rozumiem, a z tym +2 na −2 to mi się całkiem
pomieszało.
3 sty 14:02
usy: A jeszcze się zapytam, czy tu delta równa się 48?
Ja tak to liczyłem ale chyba coś znowu sknociłem:
−3x2−12x−6=1
Δ=(−12)2−4*3*(−8)
Δ=144−4*3*(−8)
Δ=144−96=48
3 sty 15:37
usy: −3x2−12x−8=1 − tam mały błąd się wkradł
3 sty 15:39
Mat: źle
3 sty 15:39
Mat: no to te jedynke też przenieś a nie...
3 sty 15:40
Mat: 16 ta delta
3 sty 15:41
usy: jeśli przeniosę jedynke to wyjdzie delta 36:
−3x2−12x−9=0
Δ=(−12)2−4*3*(−9)=144−108=36
Możesz pokazać jak to obliczałeś?
3 sty 15:52
Mat: no i widzisz dobrze masz , rzeczywiscie 36 , to co takiego ? >>>
3 sty 15:54
usy: A jeszcze mógłby ktoś wyjaśnić dlaczego po znaku równości ma być jedynka?
3 sty 15:56
Mat: Jaki mialeś przykład ? , żeby liczyc delte to masz mieć 0 po prawej to czego nie czaisz....
3 sty 15:57
usy: No tak z tym 0 to nie wiedziałem
A ten przykład to taki jak w tym temacie Ola podawała czyli:
zad.1 Naszkicuj wykres funkcji kwadratowej ,wiedząc że funkcja ta jest rosnaca w przedziale
(−nieskończoności ; −2>, malejaca w przedziale <−2; +nieskończoności) zbiorem wartosci tej
funkcji jest przedział (−nieskończoności ; 4> zaś do wykresu nalezy punkt A(−1,1)
a) podaj drugi argument , dla którego funkcja przyjmuje wartosć 1.
b) wyznacz wzór tej funkcji.
Robię według opisu Nienora
3 sty 16:00
Mat: no i z czym problem?
3 sty 16:02
usy: Nie wiedziałem skąd wzieła się jedynka po znaku równości tutaj:
−3x2−12x−8=1
ale to chyba dlatego, że punkt A ma współrzędne (−1,1) i dlatego tak wychodzi
3 sty 16:08
Mat: Nie, masz w b) to. DSzukasz drugiego iksa dla ktorego funkcja bedzie równala się 1 .
3 sty 16:10
Mat: w a) znaczy się ; punkt −1,1 to x,y , czyli f(−1)=1 , i masz znaleźć f od jakiego x przyjmie
wartość 1.
3 sty 16:12
marta: f(x)=3x kwadrat
9 sty 19:19