Siła wyporu
Janusz:
Jaka powinna być powierzchnia kawałka kry pływającej po wodzie, której grubość wynosi 0,5m, aby
mogła unieść człowieka o masie 80 kg?
Gęstość wody = 1000 kgm3
Gęstość lodu = 900 kgm3
12 cze 16:09
Buuu: Nośność lodu w układzie woda−lód: 100kg*m
−3, zatem na uniesienie 80kg potrzeba V=0,8m
3
lodu.
| | V | | 0,8m3 | |
V=d*S⇒S= |
| = |
| =1,6m2 |
| | d | | 0,5m | |
12 cze 16:23
Janusz: Co to za wzór V= d*S?
V to oczywiście objętość. Ale czym są S i d?
12 cze 16:46
Janusz: Już wiem.
Dziękuję, bardzo mi pomogłeś. Serdeczne Bóg zapłać
12 cze 17:06
Buuu:
S− powierzchnia,
d− grubość
Oczywiście zamiast S i d mogłoby być cokolwiek, np. Alina i Mundek, Ty raczej znasz wzór na
graniastosłup:
V=Pp*h
12 cze 17:08