matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Kach.:
wyznacz zbiór wartości y=tgx+ctgx. Nie wiem, od czego zacząc
12 cze 20:23
Kach.:
12 cze 20:24
Basia:
sinx
cosx
tgx+ctgx =
+
=
cosx
sinx
sin
2
x+cos
2
x
=
sinx*cosx
1
2
=
1
2
sin2x
sin2x
−1 ≤ sin2x<0 lub 0≤ sin2x ≤ 1 czyli
1
1
≤ −1 lub
≥ 1
sin2x
sin2x
2
2
≤ −2 lub
≥ 2
sinx
sin2x
czyli mamy (−
∞
; −2>∪<2;+
∞
)
12 cze 20:28