| 1 | ||
+log84√3<2 | ||
| log34 |
| log23 | log24√2 | 1 | 1 | |||||
L= | + | = | log23+ | log4√3 | ||||
| log222 | log223 | 2 | 3 |
| 1 | 1 | 2 | ||||
=log23 | +log2(4√3) | = | log26 | |||
| 2 | 3 | 3 |
| 2 | ||
6 | ≈3,3, a żeby logarytm o podstawie 2 miał wartość większą niż 2, liczba logarytmowana | |
| 3 |
| 1 | 2 | 1 | 2 | 2 | |||||
log23 + | log22 + | log23 = | log23 + | ||||||
| 2 | 3 | 6 | 3 | 3 |
| 2 | ||
1 < log23 < 2 / * | ||
| 3 |
| 2 | 2 | 4 | 2 | ||||
< | log23 < | / + | |||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| 4 | 2 | 2 | |||
< | log23 + | < 2 | |||
| 3 | 3 | 3 |
po meczu podam jeszcze ja , swój pomysł na tę nierówność, czyli około północy
otóż , doprowadzę do oczywistej nierówności równoważnych np. tak :
| 1 | log44√3 | ||
+log84√3<2 ⇔ log43+ | <2 ⇔ | ||
| log34 | log48 |
| log44+log4√3 | 1+log4√3 | |||
⇔ log43+ | <2 ⇔ log43+ | <2 ⇔ | ||
| log44+log42 | 1+log42 |
| 2+2log4√3 | 2+log43 | |||
⇔ log43+ | <2 ⇔ log43+ | <2 ⇔ | ||
| 2+2log42 | 2+log44 |
| 2+log43 | ||
⇔ log43+ | <2 / *3 ⇔ 3log43+2+log43<6 ⇔ 4log43<4 /:4 ⇔ | |
| 2+1 |