Obliczanie punktów równoległoboku
KarQ: Punkty A=(−3;6) i B=(1;2) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD, a punkt S=(0;7) jest
jego środkiem symetrii. Oblicz punkty C i D.
12 cze 21:02
Basia:
AS→ = SC→
BS→ = BD→
a współrzędne wektorów równych są odpowiednio równe
12 cze 21:06
KarQ: Możesz troszeczkę jaśniej, tak żebym mógł to zrozumieć ?
12 cze 21:08
Basia:
AS→ = [ xs−xa; ys−ya] = [3; 1]
SC→ = [xc−xs; yc−ys] = [xc; yc−7]
czyli
xc = 3
yc − 7 = 1
yc = 8
C(3;8)
tak samo oblicz współrzędne D
12 cze 21:16