g funkcji
kiki: oblicz granice funkcji...
lim x−>0 tgx−sinx / sin3x
granica ma wyjść 1/2 . tylko ja do tego dojść? czy ze wzorów redukcyjnych czy inaczej?
12 cze 21:25
Basia:
| | tgx−sinx | |
to ma być |
| ? |
| | sin3x | |
bo napisałaś coś innego !
12 cze 21:35
kiki: tak ma być
12 cze 21:36
Basia:
| sinx − sinx*cosx | |
| = |
| cosx*sin3x | |
| 1−cosx | |
| →(na mocy reguły de l'Hospitala) |
| sin2x | |
| sinx | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| → |
| = |
| = |
| |
| 2sinx*cosx | | 2cosx | | 2cos0 | | 2*1 | | 2 | |
12 cze 21:44
Krzysiek: | | 1 | | 1−cosx | |
licznik: tgx−sinx=sinx( |
| −1) =sinx( |
| ) |
| | cosx | | cosx | |
mianownik: sin
3 x=sinx (1−cos
2 x) =sinx(1−cosx)(1+cosx)
| | tgx−sinx | | 1 | |
czyli: |
| = |
| |
| | sin3 x | | cosx(1+cosx) | |
| | 1 | | 1 | |
zatem: limx→0 |
| = |
| |
| | cosx(1+cosx) | | 2 | |
12 cze 21:46
kiki: a bez l'hospitala? uzywajac tylko wzorow na granice
12 cze 21:46
Grześ: to robisz takie przejście:
| 1−cosx | | 1−cosx | | 1−cosx | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| sin2x | | 1−cos2x | | (1−cosx)(1+cosx) | | 1+cosx | |
12 cze 21:49
kiki: super, rozumie, dzięki

( niestety musze obejść l'hospitala, stąd ten problem

)
12 cze 21:50
sdasad:
sinx (1−cosx)
−−−−−−−−−−−−−−−−
sin3x
czemu tutaj cosx z mianownika znika?
21 lis 15:15
TakiSobieTyp: jakim cudem sin0 = 1 ?toż to jest 0 nadal funkcje trygonometryczne?
27 sty 10:47
wredulus_pospolitus:
a gdzie masz napisane ze sin0=1
27 sty 10:53
wredulus_pospolitus:
jeśli chodzi Ci o wypowiedź Basi ... ostatnią linijkę to zauważ, że sinx występuje zarówno w
liczniku jak i w mianowniku ... więc co można 'z nim zrobić'
27 sty 10:55
rey: Gdzie wyparował ten cos x z mianownika?
29 lis 23:30
Eta:
Przy x→0 cosx → "wyparował" na
1
29 lis 23:38